Правителствата в Еврозоната са планирали тази година да навлязат на

...
Правителствата в Еврозоната са планирали тази година да навлязат на
Коментари Харесай

FT: Бюджетните дефицити в Еврозоната скачат 10 пъти заради борбата с пандемията

Правителствата в Еврозоната са възнамерявали тази година да навлязат " на алено " по-дълбоко от всеки път, натрупвайки съвкупен бюджетен недостиг за близо 1 трлн. евро поради огромните разноски за незабавни ограничения за противопоставяне на коронавирусната рецесия, написа през днешния ден английският в. " Файненшъл таймс ".

Проектобюджетните проекти, оповестени от страните членки на уеб страницата на Европейската комисия, демонстрират, че валутният съюз от 19 страни ще потъне до общ фискален недостиг от 976 милиарда евро или 8,9% от брутния вътрешен артикул за 2020 година, съгласно калкулации на вестника.

Това значи, че тазгодишните бюджетни дефицити ще бъдат съвсем 10 пъти по-високи както от миналогидшните нива, по този начин и от прогнозите на Еврокомисията за тази година. Правителствата пресмятат, че дефицитите им ще останат високи даже когато стопанските системи им се възстановят през 2021 година Тогава се чака общ дефицит от малко под 700 милиарда евро или 6% от Брутният вътрешен продукт.

Предишният пик на недостига в Еврозоната, по данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), бе при започване на 2010 година, когато индикаторът доближи 6,6% от Брутният вътрешен продукт. Това докара до равнища на държавна задлъжнялост, които разстроиха вложителите и посяха семената на последвалата рецесия с държавните задължения в еврозоната, напомня изданието.

Към момента обаче има малко признаци на паника измежду вложителите или политиците по отношение на повишаването на държавните разноски и дълговите нива. Лихвите по заемите за периферните страни от еврозоната, като Италия и Гърция, спаднаха до рекордно ниски равнища предходната седмица с помощта на огромната стратегия на ЕЦБ за изкупуване на облигации.

В сегашната обстановка, съгласно един от водещите икономисти в УниКредит (UniCredit) Марко Вали, представен в обявата, " държавните управления нямат различен избор, с изключение на да продължат да харчат колкото е належащо, с цел да поддържат стопанските системи си и да понижат вредите в дълготраен проект ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР