Правителствата трябва да създадат среда за насърчаване на инвестициите и

...
Правителствата трябва да създадат среда за насърчаване на инвестициите и
Коментари Харесай

Министър Росен Желязков: Правителствата трябва да насърчат инвестициите в 5G мрежи и услуги

Правителствата би трябвало да основат среда за поощряване на вложенията и разгръщането на 5G мрежи и услуги. Това прикани министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков по време на Министерска кръгла маса за ролята на високо скоростните цифрови мрежи. Събитието се организира в Будапеща и е част от програмата на форума на Международния съюз по далекосъобщенията ITU Telecom World 2019.

Изграждането на 5G съгласуваност изисква големи вложения от страна на телекомуникационни оператори, а това може да докара до високи цени на предоставяните услуги, добави министърът. По думите му, с цел да се избегне това, е нужна намесата на държавните управления. Министърът предложи страните да се ангажират с създаване на високоскоростни информационни мрежи в отдалечени и едва обитаеми региони, които не съставляват интерес за бизнеса. По този метод операторите ще се насочат единствено към обезпечаване на връзка от главното трасе до домовете и офисите, което би понижило финансовата тежест, сподели Росен Желязков.



Важен детайл на разноските е цената на радиочестотния набор, съобщи по време на форума Росен Желязков. „ Разбира се, разпределението на честотите и определянето на цените за него, е суверенно право на всяка страна, само че имам вяра, че това е област, която би трябвало да бъде прегледана в напъните за поощряване на 5G мрежи и услуги ", уточни той.

Министър Желязков бе безапелационен, че бизнесът и жителите би трябвало да бъдат уверени в сигурността на употребяваните услуги и по тази причина държавните управления би трябвало да открият надеждни правила за киберсигурност.

„ Важно направление е усъвършенстването на цифровите умения и образованието. Това е обществен детайл, без директно влияние върху 5G бизнеса. В същото време тази активност е съществена за цифровото общество ", посочи още българският министър.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР