Правителствата на Япония и Съединените щати обмислят организирането на посещение

...
Правителствата на Япония и Съединените щати обмислят организирането на посещение
Коментари Харесай

Джо Байдън може да е първият американски президент, посетил Нагасаки

Правителствата на Япония и Съединените щати обмислят организирането на посещаване на президента Джо Байдън в град Нагасаки, който беше подложен на американска атомна бомбардировка през 1945 година Това заяви във вторник вестник Yomiuri , базирайки се на японски държавни източници.

Ако това се случи, Байдън ще бъде първият настоящ американски водач, посетил Нагасаки. В момента страните договарят за това пътешестване, а окончателното решение ще бъде взето след задълбочена оценка на готовността на Нагасаки за престоя на американската делегация. Това важи и за мнението на локалните поданици по този въпрос.

Японският министър председател Фумио Кишида има намерение да придружи президента на Съединени американски щати в Нагасаки, в случай че визитата бъде контрактувана. Възможно е едно от местата, които Байдън ще посети, да бъде католическата катедрала Ураками, която беше разрушена вследствие на атомна бомбардировка и по-късно възобновена.

Що се отнася до времето на пътуването, тогава, както отбелязва вестникът, Байдън може да пристигна в Нагасаки след срещата на върха на Групата на седемте (Г-7), която ще се организира в Хирошима на 19-21 май идната година. Кишида, чийто изборен регион е в Хирошима, вижда срещата като опция да покаже ролята на Япония в премахването на нуклеарните оръжия.

През 2016 година Барак Обама стана първият настоящ президент на Съединени американски щати, посетил Хирошима. Там по-специално той се срещна с поданици на града, оживели от нуклеарния удар, и посети Музея на мира. През същата година Япония ръководи и Г-7, а в Хирошима се организира среща на външните министри на групата.

Атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки бяха осъществени от американската войска в самия завършек на Втората международна война. Официалната им цел беше да ускорят капитулацията на Японската империя. Тези офанзиви бяха единственият образец за бойно потребление на нуклеарни оръжия в историята на човечеството.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР