Правителствата на редица балкански държави не съумяват да обърнат внимание

...
Правителствата на редица балкански държави не съумяват да обърнат внимание
Коментари Харесай

Сградите в София не са готови за голямо земетресение

Правителствата на редица балкански страни не съумяват да извърнат внимание на рисковете от постройките при трусове. Това е учредената теза в материал на New York Times, със заглавие „ Уроците на албанското земетресение – Балканите не са подготвени за огромно земетресение “. Повод за обширната тематика на вестника е земетресението от 26 ноември в Албания. То беше с магнитуд от 6.4 по скаралата на Рихтер. Загинаха 50 души, стотици бяха ранени, а хиляди останаха без покрив над главата.

Властите в страни като България, Румъния и други са окуражени от строителния взрив през 90-те години на предишния век, т.е. в интервала от преход от комунизъм към капитализъм. Тогава стандартите за сигурност не са били спазвани, защото стремежът е бил „ бърза облага “, разясняват специалисти. В резултат доста хора населяват рискови жилища, които при едно по-силно земетресение надали ще устоят.

И въпреки всичко България е може би по-подготвена от съседите си за сходно естествено злополучие, разяснява за изданието Петър Павлов, специалист от УАСГ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР