Правилното съхраняване на месото е от изключително значение за неговите

...
Правилното съхраняване на месото е от изключително значение за неговите
Коментари Харесай

Правилно съхраняване на месо

Правилното запазване на месото е от извънредно значение за неговите вкусови качества, както и за човешкото здраве. За да се запазят месните артикули през летните горещини, най-много би трябвало да се отстранят аргументите за развалянето им. Това са въздух, влага и най-много топлината.

Ако желаете да запазите месото за няколко дни, би трябвало да го накиснете за няколко минути в мощно осолена и вряща вода. Стари меса, като овнешко и говеждо се държат няколко минути, а за такива като телешко и агнешко е задоволителна единствено минута. След това месото се слага на хладно.

През огромните горещини месото може да се съхранява и отвън ледник. Това става като се увие в пергаментова хартия, а по-късно и в забрадка, потопена в студена и солена вода. Периодично кърпата се намокря.

В ледник месото може да се резервира до 2-3 дни, в случай че е било прясно преди този момент. За замразено месо срокът се удължава до 5 дни. Съхраняването на месото за по-продължително време наложително би трябвало да става във фризер.

Трябва да се знае, че мазните меса имат доста по-кратък период на предпазване, в сравнение с сухите меса. Пилешко, агнешко и телешко месо могат да престоят във фризера за интервал 6-8 месеца, а свинското – от 2 до 4 месеца.

 Правилно запазване на месо

Най-добре съхранявайте месата без костите, тъй като в случай че не са отстранени срокът на валидност понижава.

Подготвяйте месата за заледяване, разпределяйки ги в пликчета за едно готвене. Важна специфичност е, че един път размразено месото, може да се замрази още веднъж единствено в случай че към този момент е сготвено.

Преди готвене месото се измива на течаща вода, не трябва да се накисва прекомерно дълго, тъй като множеството от соковете му ще отидат във водата.

Основен принцип на готвенето на ястия с месо е, че то се пуска в горещо олио с малко течност, в случай че ще се задушава или запържва. Ако ще се вари, месото се залива с гореща подсолена вода.

Този метод за варене или запържване на месо съсирва белтъчините по повърхността му и не разрешава приключването на сокове в бульона. Така месото е сочно и със непокътнати вкусови качества.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР