Правилното отношение към ужаса на съществуването – тоест алтернативата на

...
Правилното отношение към ужаса на съществуването – тоест алтернативата на
Коментари Харесай

Не позволявайте да ви завладее негодуванието, лъжата или арогантността - ДЖОРДАН ПИТЪРСЪН

Правилното отношение към ужаса на съществуването – т.е. алтернативата на негодуванието, лъжата и арогантността – е да приемете, че вътре във вас, в обществото и света като цяло има задоволително смисъл, с цел да оправдае съществуването.

Това е вярата в себе си, в близък и в структурата на самото битие – вярата, че притежавате каквото е нужно, с цел да се преборите с компликациите на битието и да постигнете най-хубавото, което можете да извършите от живота си.

Вероятно бихте могли да живеете с такова достойнство, великолепие и възприятие за смисъл, които са задоволителни, с цел да приемете негативните аспекти на съществуването, без да се озлобите дотам, че да превърнете в пъкъл света към себе си.

Разбира се, че се усещаме угнетени от фундаменталната неустановеност на Битието.

Разбира се, че сме като играчки в ръцете на природата, която неведнъж е несправедлива и жестока.

Разбира се, че обществото е склонно към робия, а душeвността на индивида е предразположена към злото.

Но това не значи, че ние не можем да бъдем положителни, че обществото не може да бъде заслужено или че природата не може да бъде благосклонна към нас.

Какво би станало, в случай че овладеем най-малко малко злобата си, в случай че реформираме институциите си и стартираме да им служим по-отговорно, в случай че демонстрираме по-малко възмущение?

Само Бог знае какъв е абсолютният лимит на опциите ни.

Колко ли по-добър може да стане светът, в случай че не се поддаваме на изкушението с дейностите или с бездействието си да изкривяваме структурата на съществуването; в случай че овладеем гнева към превратностите на Битието и го сменяем с благодарност и респект към истината?

И в случай че всеки от нас постъпва по този начин, в случай че вложи усърдие и неизменност, дали пък няма да имаме всички шансове да държим настрани тези аспекти на Аза, обществото и природата, които се демонстрират с такава разрушителност и свирепост и ни подтикват да се настроим против света?

Не позволявайте да ви завладее негодуванието, лъжата или арогантността.

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР