„Правилният ход би трябвало да бъде намаляване на ДДС за

...
„Правилният ход би трябвало да бъде намаляване на ДДС за
Коментари Харесай

Георги Стоев: Можехме да рестартираме икономиката с по-нисък ДДС за всички

„ Правилният ход би трябвало да бъде понижаване на Данък добавена стойност за всички браншове в стопанската система. Разбира се, не от 20 на 9, можеше да почнем с 18, т.е. да върнем Данък добавена стойност на равнищата, които бяха преди неговото повдигане от 18 на 22. Просто да кажем: рестартираме назад стопанската система с малко по-ниско Данък добавена стойност, само че за всички участници, освен за един съответен бранш. “ Това мнение изрази в предаването " Преди всички " икономистът Георги Стоев. Грешка е да се върви към диференцирани ставки на Данък добавена стойност, счита Стоев. Самото администриране на другите ставки ще бъде мъчно, а тласъците за участниците в стопанската система – доста разнообразни, уточни той.

Над половината ни предприятия регистрират загуби в рецесията, а 1.6% от тях затварят порти. Това е картината в бизнес проучване на Националния статистически институт за май. 57.6 на 100 от интервюираните предприятия записват понижение в приходите си от продажби на артикули или услуги.

" Април беше първият месец на доста съществено тестване за българската стопанска система и това са данни, които покриват тъкмо този месец. Вече разполагаме и с първи данни за месец май, които доникъде на месеца демонстрират, че безработните като брой са достигнали близо 300 хиляди, което е с към 100 хиляди повече по отношение на началото на пандемичната рецесия. Тези 100 хиляди са освободени от предприятия, които или банкрутират и затварят вечно, или свиват своята активност. Това са главно компании в областта на туризма и потребителските услуги, които бяха най-бързо и най-пряко наранени “, разясни Стоев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР