Прави впечатление колко е важна ролята на България на югоизточния

...
Прави впечатление колко е важна ролята на България на югоизточния
Коментари Харесай

Денков след конференцията в Мюнхен: Партньорите ни очакват от нас успешна ротация

Прави усещане какъв брой е значима ролята на България на югоизточния фланг и в Черно море и не чакахме, само че се оказа, че процесът на ротацията притегля доста внимание. Това разяснява министър председателят Николай Денков пред публицисти след завръщането си от Мюнхенската конференция.

" Всички споделиха - чакаме да съумеете да го извършите сполучливо, с цел да продължите това, което вършиме до момента ".

Сред главните изводи от конференцията е, че Европа е единна и би трябвало да построи своя защитителен потенциал, като това би трябвало да стане бързо и напъните да са общи.

" Времето, в което всеки се оправя самичък, е завършило ", уточни министър председателят.
По думите му в Съединени американски щати има мощна поддръжка за Украйна и разногласията в медиите не отразяват желанието на демократите и на републиканците да се вземе решение.

" Тази помощ би трябвало да пристигна бързо, тъй че в Европа и в Щатите главно се разисква по какъв начин да се помогне по най-бързия метод, с цел да се укрепят отбранителните благоприятни условия на Украйна ".

Ротацията има смисъл, в случай че изпълняваме управническата си стратегия и вървим по европейския път, съобщи Денков. През последните два дни той и Мария Габриел са провели редица срещи с задгранични делегации, само че не са обсъждали ротацията.

Денков още веднъж удостовери, че ще подаде оставка на 6 март. На въпроса какво ще се случи, в случай че Народното събрание не му я гласоподава, отговори: " Правителството ще продължава да си извършва отговорностите ".

Спорът за Министерство на външните работи би трябвало да има задоволително решение и за двете страни, сподели още министър председателят.

" Трябва да има контакт с външните сътрудници и този контакт най-лесно може да се осъществя в случай че просто си сменим местата с госпожа Габриел. Все още следва диалогът за какво това е проблем за другата страна ".

Заедно с премиера беше и министърът на защитата Тодор Тагарев, който изясни, че интервенцията по предаването на български БТР-и на Украйна тече сега.

" Окончателното решение, което утвърди даването им, беше взето на 8 декември и едвам по-късно ние започнахме да работим по реализирането на тази интервенция. Ще ви осведомяваме, когато тя завърши. Нашата политика е да проучваме поръчките, които дава украинската страна, да забележим с какво можем да помогнем и в случай че имаме решение, още веднъж ще дадем обществена информация "

В Мюнхен министър председателят Денков е разговарял с австрийския външен министър по тематиката Шенген, само че към този момент прогрес няма. Има късмет България да получи съответна дата за пълновръстен банкет до края на годината, в случай че преди този момент се възобновят договарянията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР