Прави впечатление, че за пореден път в бюджета са пренебрегнати

...
Прави впечатление, че за пореден път в бюджета са пренебрегнати
Коментари Харесай

Атанас Зафиров: В бюджета няма гаранции, че ще се увеличат заплатите на военнослужещите

„ Прави усещане, че за следващ път в бюджета са подценени хората в защитата. Липсват гаранции, че избраните средства за нарастване на заплатите действително ще стигнат до българските военнослужещи. “

Това съобщи заместник-председателят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Атанас Зафиров от парламентарната естрада.

По неговите думи, защото плануванаъа сума от 180 млн. лева е записана в рубрика „ други “, нарастването на заплатите ще зависи напълно от настроението на финансовия министър и от това по какъв начин ще му върви осъществяването на бюджета през годината.

„ Този планов принцип за разпределяне на пари, въведен от министъра на финансите, провокира много въпроси и подозрения за прекомерна концентрация на един голям финансови запас. В същото време министърът на защитата плаче по какъв начин нямал 6 млн. лв. за българските курсанти. Министър Василев дължи и някои отговори за финансовите разноски, които са изцяло изтрити от бюджетите на специфичните служби “, сподели още Зафиров.

От парламентарната естрада социалистът насочи въпроси дали Министерството на защитата има действителен проект по какъв начин военната работа да стане по-привлекателна.

„ Има ли нов обществен пакет, тъй като не виждаме подобен? Строят жилища за непознати военнослужещи, за българските по кое време? Накрая ще стане по този начин, че ние ще имаме доста модерни бойни машини, обаче хора, които да ги ръководят тези машини - няма да имаме “, акцентира Атанас Зафиров.

Той изрази своето възмущение и за това, че в бюджета за 2024 година се оставя базата за установяване главното месечно заплащане за най-ниска служба в Министерството на защитата на 380 лв..

„ Извинявайте, тази сума беше закрепена на това равнище преди 8 години, когато това беше приравнено с минималната работна заплата. Догодина минималната работна заплата ще е с размер на 933 лв. - близо 3 пъти от тази база и вие още веднъж не я повишавате “, обърна се към ръководещите националният представител.

„ Когато преди няколко години стартира поетапното повдигане на възнагражденията с 10% - имаше тогава прогнози, че с тези плахи стъпки, некомплектът може да бъде преодолян след 5-6 години. Случва ли се тази прогноза? Явно не се случва, тъй като установяваме същия % некомплект “, разяснява още Зафиров.

В умозаключение той уточни същата неточност, която се забелязвала и в други браншове – наливат се средства без съответни политики, без съответни промени и в последна сметка – без действителна резистентност.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР