Прави ми впечатление, че страшно много финанси падат на гърба

...
Прави ми впечатление, че страшно много финанси падат на гърба
Коментари Харесай

Многодетна майка: Някои хора трябва да теглят кредит, за да си изпратят децата на училище

Прави ми усещане, че ужасно доста финанси падат на гърба на родителите при започване на образователната година за неща, които по принцип не са длъжни те да подсигурят. Това е нещо, което мен ме събаря. Да, нашето семейство може да си го разреши, само че има хора, които не могат. Какво се случва с тези хора? Някои хора би трябвало да теглят заем, с цел да си изпратят децата на учебно заведение изключително в случай че са повече деца, както сме ние! Това разяснява пред " Фокус “ майката на три деца и художничка Неда Малчева, чието дело са известните в интернет, занимателни илюстрации за живота на една майка. Неда също по този начин е създател и притежател на школа за изобразяване.

По въпроса какъв е избраният фамилен бюджет за изпращане на децата още веднъж на учебно заведение, многодетната майка сподели следното:

" Ние не го дефинираме, тъй като в никакъв случай не знаем с какво ще се изненадаме. За благополучие можем да си го позволим, само че пък аз в никакъв случай не съм тръгвала да закупувам някакви доста скъпи неща. Все още не съм блъснала 1000 лева, занапред ще има още разноски, само че скоро ще ги стигна. Даже ми се костват малко за тримата “.

" Миналата година, за подготовката на първокласничката, трябваше да купя раница, кутия за храна, шише, тетрадки и униформите, които за мен са доста скъпи. Но пък, като се замисля по-добре да дадеш парите за тях, в сравнение с да мислиш всеки ден това дете с какви облекла ще се облича. Около 500 лева ни излезе подготовката за 1-ви клас. Тази година малко повече вложих в сина ми. Той е на 14 години и е човек с ясна преценка. Знае какво желае да му взема. Той има един каприз за раница, щерка ми напълно друг “, споделя Неда Малчева.

" Както знаете всичко е поскъпнало – облекла обувки… Специално за образователните пособия не виждам разлика в цената, излязоха ми почти, колкото предходната година. Но от към облекла и обувки ми се коства, че има несъмнено покачване на цените. Тетрадките също ми се сториха малко по-скъпи, в сравнение с бяха предходната година “, по този начин разяснява покачването на цените преди тази образователна година майката.

" Дъщеря ми обядва в учебно заведение на стол като обяда й е 3,90 лева дневно. За благополучие с родителите имаме спогодба да не даваме пари на децата, тъй като към момента са мънички. Най-скъпо ми излиза извършването на покупки за огромния наследник, тъй като ние живеем отвън Русе, а той учи в Русе. Синът ми би трябвало да пътува до учебно заведение. За благополучие от тази година учебното заведение осребрява билетите. От там остава да давам джобни, тъй като той е малко по-злояд и не желае да носи обяд от у дома. Но като направя сметката, че са на учебно заведение и градина до вечерта и не е нужно да сготвя, с цел да ги нахраня, за мен е еднообразно. Но постоянно потеглят нови разноски - желаят се пари за това, за това. Като цяло си е постоянен разход за родителите “, разясни Малчева.

" Сега занапред би трябвало да закупя учебници за сина ми. В 8-ми клас те се заплащат от родителите, към момента не са предоставени гратис от страната, което допускам е много огромно усложнение за хората, на които им е мъчно да си го разрешат. Това го намирам за най-тежко. Въпреки че от 1-ви до 7-ми клас учебниците са безвъзмездни, ние в този момент отново събираме пари за помагалата на децата. На щерка ми, която е 2-ри клас, помагалата за учебно заведение бяха на стойност към 70 лева ".

Майката на бъдещия осмокласник поддържа наклонността за закупуването на учебници след осми клас втора ръка: " Не поради друго, а тъй като е редно. В последна сметка, в случай че този учебник е употребен и е в положително положение, за какво да не се съобщи към друго дете? ".

" За мен това са едни неверни пари дадени за нов учебник, в случай, че може да си ги намерим и набавим втора ръка ", добави майката и пожела на всички сполучлива образователна година и здрави нерви!

Стажант-репортер Илиана Пенова
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР