Правенето на захарен памук е голямо изкуство, но ако подходите

...
Правенето на захарен памук е голямо изкуство, но ако подходите
Коментари Харесай

Мисия възможна: Захарен памук!

Правенето на захарен памук е огромно изкуство, само че в случай че методите вярно, то е и огромно наслаждение. Вкусът на захарния памук е като на карамела, само че наподобява необикновено внушително, професионално и празнично.

Идеално направеният захарен памук може да се употребява за накичване на десерти с облачета блестящи влакна, а може да се направи на захарна кошничка за плодове или сладолед.

А 7 декември е формалният ден на захарния памук, тъй че заложете на разнообразието и се пробвайте да приготвите у дома това сладко прелъщение от детството ни.

Започвайте преденето

Има си обаче и проблеми. Необходима ви е стая със изсъхнал въздух, а също би трябвало да покриете кухненския под с вестници. Памукът би трябвало да бъде изработен не по-късно един час преди поднасянето, тъй като (освен в случай че не сте се снабдили с херметични съдове, екипирани със силикагел, който да гълтам влагата) прелестните въздушни резултати от вашето предене скоро ще се трансфорат в грозни бучки лепнещ по зъбите карамел.

Въпреки това започвайте

 Цветна захар

Независимо от тези страшни предизвестия всеки добър готвач би могъл най-малко един път в живота си да се заеме с правенето на захарен памук. Удоволствието от триумфа на задачата е невъобразимо и в действителност е по-лесно, в сравнение с наподобява.

Бележки за захарния памук

Много е значимо тенджерата ви да е идеално чиста. Професионалистите употребяват огромна тенджера за захарен памук, която е от чиста мед. Дъното ѝ е дебело и топлината се разпределя отмерено, тъй че захарта в тенджерата да се стопи в един и същи миг.

Как да действате с тенджерата

Всяка тенджера с дебело дъно (но не емайлирана или от йенско стъкло, тъй като елементарно загарят) ще бъде подобаваща за задачата, само че би трябвало да я раздрусвате с леки въртеливи придвижвания. Добре е да намокрите малко захарта, в случай че нямате опит с правенето на карамел. Водата скоро ще се изпари и сиропът ще се топи отмерено. Сухите захарни кристали по-скоро ще залепнат на дъното и ще загорят.

Как се вари захар

 Захар

Една от тайните за сполучливо правене на захарен памук е захарта да има нужната температура, по тази причина би трябвало захарен термометър. Необходимо е да имате и малко глюкоза, с цел да предотвратите кристализацията. Ако употребявате единствено елементарна гранулирана захар, прибавете преди варенето щипка кремотартар (от аптеката) или 1 ч.л. лимонен сок. Киселината ще попречи на захарта да образува кристали, които не се топят. Много значимо е в захарния памук да няма никакви бучки.

Инструменти

Уверете се, че сте си приготвили нужните принадлежности.

Ще ви потрябва следното: тенджера за варене на захар или тиган с дебело дъно от неръждаема стомана, четка за сладкиши, потопена в купа с вода, захарен термометър, точилка, кухненски ножици и пластмасова кутия.

Трябва ви и купа със студена вода, да охлаждате тенджерата, и нещо, с което да предете захарта (две вилици). Ако държите захарния памук повече от няколко часа, ще ви би трябвало силикагел (от аптеката), който да сложите в кутията дружно с него.

Основен метод

Когато вършиме захарен памук, работете бързо, с цел да не позволите на сместа да изстине и да се втвърди в тенджерата.

Необходими продукти

450 г захар

3 с.л. вода или глюкоза на прах/1 с.л. лимонен сок

Начин на подготвяне: Наредете вестници по целия под, където смятате да вършиме захарния памук. Сложете един стол покрай котлона, крепко закрепете точилка над него, с цел да можете елементарно да намотавате захарния памук към нея.

 Захарен памук

Сложете захарта в тигана и прибавете вода, едвам се навлажни. Загрейте доста леко, до момента в който всички кристали се разтворят и течността стане изцяло транспарантна. Не кипвайте сиропа, до момента в който захарта не се разтвори. Ако има още кристали по стените на тенджерата, ги сметете с мокра четка за сладкиши, с цел да могат да се стопят.

Когато сиропът доближи температура 155 градуса, деликатно свалете тенджерата от огъня и сложете дъното ѝ в тава или леген със студена вода, с цел да спре варенето. Извадете тенджерата, щом престане да се чува съскане.

Потопете вилицата в карамела, извадете и разтърсете, с цел да падне непотребната захар, а след това намотайте с великодушни придвижвания на точилката.

Повторете този развой, до момента в който изразходите сиропа, или той стартира да потъмнява, или сте създали задоволително захарен памук. Отрежете грозните бучки с кухненски ножици и оформете захарния памук по избор.

Кошнички от захарен памук

Тези кошнички са забавни съдчета за ягоди или сладолед. Потопете плодовете до половината в шоколад за още по-голям резултат. Направете доста захарен памук и пробвайте да намотавате отмерено на точилката всеки идващ пласт върху предходния. Увийте леко захарта към дъното на обърната купа, като оформяте деликатно с ръце.

Пълнежи за захарните кошнички

Профитероли - сложете в кошничката профитероли с крем и поръсени с пудра захар.

Сладоледи - с лъжица за сладолед оформете топки от шарен сладолед. Сложете ги във фризера, да станат доста твърди. Точно преди сервирането сложете сладоледените топки в дребни кошнички от захарен памук.

Вижте още захарни изкушения, които може да приготвите у дома:

- захаринки;

- десерти без захар;

- сладкиши без захар.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР