Правен казус постави в необичайна и трудна ситуация екипа на

...
Правен казус постави в необичайна и трудна ситуация екипа на
Коментари Харесай

Как правен казус остави журналисти без редакция, заплата и право да напуснат

Правен проблем сложи в необикновена и сложна обстановка екипа на електронното издание " Топновини " (topnovini.bg) в последния месец. За него се разбра от отворено писмо на публицистите от уеб страницата до премиера Бойко Борисов и омбудсмана Мая Манолова, в което те се оплакаха в че от началото на месец юли са им спрени правата да разгласяват вести в изданието, както и че е стеснен достъпът им до редакцията. Заедно с това кореспонденти и редактори са се оказали в неуместната обстановка да чакат неизплатени заплати, само че в това време да не могат да изоставен работата си или да излязат отпуска или болничен.

Ситуацията се заплита при гибелта на едноличния притежател на уеб страницата Николай Йонков. Бизнесменът умря на 20 юни след тежко боледуване. " След това стартира същинско вървене по тъгите ", разказват обстановката чиновниците на медията.

Общо 35 души в невъзможност

Сайтът " Топновини " е основан през 2010 година като районно осведомително издание за Шумен, Разград и Търговище. Постепенно построява кореспондентска мрежа в 15-те най-големи града в страната. На моменти екипът доближава повече от 50 души, включително и фотографи и рекламни сътрудници. В момента на работа в медията са 35 публицисти.

Според чиновници на уеб страницата първите забавяния на заплатите датират от началото на предходната година. То съответствува с момента, когато притежателят стартира да прекарва повече време в чужбина, където е на лекуване. Бивши членове на екипа описаха пред " Дневник ", че се е налагало да подават сигнали до Инспекция на труда, с цел да получат възнагражденията си.

Катинари и липса на информация

" На 1 юли 2017 година наследниците на господин Йонков оповестиха посредством основния ни редактор – Мустафа Мустафов, че преустановяват работата на уеб страницата, а достъпът ни до редакциите ще е стеснен с катинари. И всичко това с устни сделки, без никакви нужни документи. Последва блокиране на сметките ни за изявления ", пишат в отвореното си писмо публицистите от " Топновини ".

В него те изясняват, че имат неизплатени заплати, а обществените им осигуровки не са плащани от години. Не можели да употребяват отпуск или болничен, не можели да си прекратят и трудовите взаимоотношения нито по тяхно, нито по избор на работодателя, защото сега наследниците не са решили дали да одобряват или откажат завещание на предприемача.

" Единственото, което ни разрешиха да създадем е да си вземем персоналните движимости от офисите в наличието на акредитиран юрист и счетоводител ", пишат още чиновниците на " Топновини ". Те прецизират, че по този начин и не са съумели да се срещнат с някой от наследниците на Йонков, с цел да обсъдят обстановката.

По информация на Мустафа Мустафов наследници на предприемача са неговите щерка и наследник, както и брачната половинка му и сестра му.

Да бъдеш или да не бъдеш правоприемник

Засега никой от наследниците не е коментирал обстановката към компанията Топ Нюз " ЕООД ", която държи собствеността на уеб страницата.

Пред " Дневник " основният редактор Мустафов посочи, че е търсил помощ от екипа на омбудсмана, откъдето му обяснили, че заключването на редакциите може да значи най-общо две неща: или наследниците ще одобряват наследството, или се прави опит за запазване на имуществото, което след това може да бъде разпродадено.

" Не мога да си обясня в качеството си на какви във компанията - в случай, че не са приели наследството публично - избрани хора заключват офисите и слагат все едно под запор техниката в редакциите ", реагира Мустафов.

Той описа, че е посетил отдел " Личен състав " във компанията, с цел да подава заявление си за овакантяване поради закъснение на заплатата. Оттам обаче отказали да одобряват документа, като се аргументирали, че имат такова разпореждане от юрист.

" Мои другари адвокати ми обясниха, че в случай че одобряват заявката ми, това значи, че са приели автоматизирано и наследството ", добави Мустафов, като посочи, че не знае кой или кои са наследниците и дали имат желание да одобряват или откажат наследството.

Синдикати и Инспекция по труда в деяние

Дни след публикуването на писмото на публицистите в медиите Инспекцията по труда разгласи на уеб страницата си, че се е сезирала за случая. От инспекцията показват, че са намерили юридически издържана опция да оказват помощ на изпадналите в невъзможност публицисти и ги поучават да подадат заявки за преустановяване на трудовите им контракти.

Специалистите показват като съображение за заявката член 327, алинея 2 от Кодекса на труда, който дава опция на Инспекцията по труда да разпореди преустановяване на трудов контракт на служащ или чиновник, когато той не може да подаде писменото си заявление за прекратяването му пред работодателя. При гибел на едноличен притежател на ЕООД и неприето завещание, на процедура липсва шеф, заради което може да бъде приложена тази наредба.

" При служебно преустановяване на договорите от Инспекцията по труда, лицата не губят права за приемане на компенсации за безработица ", прецизират от институцията.

По думите на Мустафов от инспекцията са му обяснили, че в границите на два месеца ще могат да свършат поетите задължения. " През това време всички чиновници на " Топновини " ще би трябвало да си търсим работа на цивилен контракт, тъй като друга алтернатива нямаме ", сподели основният редактор на медията. Той посочи, че от КНСБ също са показали интерес към проблема и са дали обещание да оказват помощ с каквото могат.

От инспекцията по труда са поели ангажимент да спомагат на екипа в Шумен да получи достъп до изводи офис, с цел да си вземат публицистите персоналните движимости.

Има ли бъдеще " Топновини "

По информация на основния редактор наследниците са получили предложение за пазаруването на " Топновини ". Той обаче акцентира, че не знае кой е предложил офертата и на каква стойност е тя.

" Евентуалната продажба на медията можеше да избави съществуването ѝ, защото тя не е обвързана с приемането на наследството. Домейнът на уеб страницата е благосъстоятелност на компания, която е на дъщерята на Николай Йонков. До продажба обаче не се е стигнало, което мен ме изненадва ", добави Мустафов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР