Правата на българските граждани във Великобритания ще бъдат гарантирани и

...
Правата на българските граждани във Великобритания ще бъдат гарантирани и
Коментари Харесай

Ще има ли протекция за правата на българите във Великобритания при категоричен Brexit

Правата на българските жители във Англия ще бъдат обезпечени и при корав Brexit. Това увери пред БНР Васил Асенов, началник на службата по трудови и обществени въпроси в посолството на България в Лондон. Той подсети, че сънародниците ни, които към 29 март тази година живеят на територията на кралството, би трябвало да аплайват за статут на уседналост посредством особено създадено приложение.
От 21 януари процедурата, която е електронна и без такси, е дейна за българите с биометричен паспорт. Българите, които нямат биометричен паспорт или са единствено с персонални карти, ще могат да аплайват след отваряне на схемата за всички жители на Европейски Съюз до 30 март тази година, добави Асенов. "При липса на договорка английското държавно управление разгласява своята "Бяла книга " във връзка с бъдещата емиграционна система на страната. Това ново емиграционно законодателство се чака да влезе в действие от началото на 2021 година и за момента имаме индикации, че до края на 2020 година надлежно жителите ще продължат да имат опция да пътуват със своите персонални карти или надлежно задгранични паспорти. След 2021 година упованията са, че за краткосрочните пътувания, тези, които са свързани за туризъм, няма да е належащо да се вадят туристически визи ", изясни Асенов.
За да коментира правата на българските жители след отдръпването на Англия от Европейски Съюз, Службата по трудови и обществени въпроси към българската задача в Лондон провежда осведомителни дни този месец. Предстои откриване на генерално консулство и в Единбург, Шотландия. Същевременно стана ясно, че министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей отхвърли предлагането на водача на Лейбъристката партия Джереми Корбин за поддържане на непрекъснат митнически съюз с Европейския съюз. В писмо до Корбин, публикувано в медиите, Мей изразя подготвеност за по-нататъшни договаряния с опозицията в Лондон. В текста тя се съгласява с Корбин, че не би трябвало да бъдат проведени нови избори или втори референдум за Brexit. По проект Англия би трябвало да излезе от структурите на Общността на 29 март.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР