Пратеници на Европейска комисия за демокрация чрез право, известна още

...
Пратеници на Европейска комисия за демокрация чрез право, известна още
Коментари Харесай

Венецианската комисия пита депутати за избора на Съдебен съвет

Пратеници на Европейска комисия за народна власт посредством право, известна още като Венецианската комисия се срещнаха с депутати от всички парламентарни групи с цел да ревизира напредъка на България по правосъдната промяна. Консултативният орган по конституционно право към Съвета на Европа ще излезе с отчет за напредъка до седмици.

" В тези диалози се разясниха промените в закона за правосъдната власт, двете промени през 2016 година и измението от юли 2017. Стана въпрос за течащите процедури за избор на Висш правосъден съвет ", сподели след срещата ръководителят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов (ГЕРБ). Той подсети, че за пръв път професионалната квота избираше, посредством директен избор, съгласно разпоредбите от миналогодишното изменение, а следва и Народното събрание да приключи избора в двете колегии.

Кирилов сподели, че от комисията са поставяли уточняващи въпроси за процедурата и обособени резултати при използването и. Много коментирахме номинациите на претендентите, чуването, публичността на правосъдната система и гаранцията за независимостта на магистратите, описа Кирилов.

Изслушването на 18-те претенденти за новия състав на Висшия правосъден съвет (ВСС) от Народното събрание предходната седмица протече без задаването на въпроси и без диспути, Депутатите би трябвало да изберат 11 представители от 25 членния орган.

Валери Жаблянов от Българска социалистическа партия описа, че е обсъждана правосъдната промяна и главните структурни и кадрови промени в бранша. " Позицията на Българска социалистическа партия е поредна по правосъдната промяна. Самото делене на Висш съдебен съвет на две колегии, както беше планувано, като конституционна смяна, автоматизирано няма да докара за възстановяване на качеството на правораздаването ", сподели Жаблянов. Той добави, че огромна част от въпросите от страна на комисията са повдигнати при разискването на кандидатурите на правната комисия в Народното събрание. Както и за разпределението на съдилищата от страната, за професионалното израстване на магистратите, за равнищата на възнаграждение.

За " патриотите " е мъчно да си неутрален

Борис Ячев от " Обединени патриоти " сподели, че главната тематика на диалога е била отношението на парламентарната група към закона за правосъдната власт. " Ние подчертахме, че тези промени, които бяха направени през предходната година, които бяха положителни и дадоха резултат са подкрепени от патриотите в предходното Народно заседание ", сподели Ячев и добави, че с сътрудниците му са споделили възгледите си за това по какъв начин би трябвало да продължи правосъдната промяна. Колегата му Емил Димитров е засегнал тематиката за независимостта на магистратите. " Всички държим на самостоятелната правосъдна власт, само че въпреки това се тормозим, когато част от магистратите се пробват да се занимават с политика, в това число със свои политически крила ", сподели Димитров.
" Също по този начин казахме, че е доста мъчно да бъдеш неутрален и най-много осведомен и когато взимаш решение за законодателна смяна огромното ти терзание е дали по този метод не стимулираш някаква скрита, паралелна правосъдна власт или дали не стимулираш пиара на политически формирования, които не са влезнали в този парламент, само че безусловно държат да са настоящи, значими и значими ", добави Димитров

Оценката на Движение за права и свободи е позитивна

Хамид Хамид от Движение за права и свободи сподели, че като цяло оценката на партията му е позитивна към промените. Както разбрах оценката на Венецианската комисия също е позитивна, добави Хамид. Той отхвърли да разяснява изборът на Георги Чолаков за ръководител на Върховния административен съд (ВАС) с претекст, че правосъдната система е самостоятелна.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Съдебната промяна (620)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР