Практиката е продължила и след като Twitter бе закупен от

...
Практиката е продължила и след като Twitter бе закупен от
Коментари Харесай

1984: Туитър продава всичко, което пишем в мрежата, на разузнав...

Практиката е траяла и откакто Twitter бе закупен от Илон Мъск.

 

Социалната мрежа през по-голямата част от последното десетилетие е забъркана в правосъден развой против държавното управление на Съединени американски щати за по-голяма бистрота на практиките му за наблюдаване в платформата. Съдебният развой продължи и при Мъск, откакто той пое ръководството през 2022 година Когато Върховният съд в последна сметка отхвърли желае през януари, Мъск написа, че това е " разочароващо ".

 

Но в този момент новополучените имейли могат да накарат магната,  който от дълго време твърди, че е бранител на свободата на словото, да се изчерви и то съществено. The Intercept оповестява, че макар че се афишира срещу държавния шпионаж, компанията за обществени медии от самото начало безшумно е печелила от него като е продавала потребителски данни с ясната цел да бъдат употребявани от правоприлагащите органи.

 

В публикацията се показва, че съгласно отчета на The Intercept данните от Twitter се продават на компанията за наблюдаване Dataminr, която употребява AI технология за непрекъснат мониторинг на обществената интензивност в обществените медии. Тя от своя страна има подписани контракти с редица разследващи служби във Вашингтон.

 

По този метод нейните клиенти, постоянно правоприлагащите органи, могат да получават персонализирани предизвестия в действително време за това, което се случва онлайн, което им оказва помощ да реагират на естествени бедствия или - което е доста по-зловещо - да шпионират митинги, отбелязва The Intercept.

 

В имейли сред Dataminr и Сикрет сървис на Съединени американски щати, получени с искане по Закона за независимост на информацията, се разкрива, че компанията за наблюдаване заплаща за специфичен достъп до " водопад " от данни от Twitter. Изпратени през юли 2023 година, те също по този начин удостоверяват, че тази процедура е траяла и при Мъск.

 

" Dataminr има неповторими договорни връзки с Twitter, при които имаме достъп в действително време до цялостния поток от всички обществено налични туитове ", споделя представител на компанията в имейл до държавната организация, съгласно отчета. В различен имейл Сикрет сървис удостовери естеството на връзките: " целият смисъл на този контракт е да се употребява информацията за задачите на правоприлагането ", се споделя в него.

 

Освен че опонира на полезностите на желае, тази процедура е в прорез и със личните политики на Twitter, отбелязва The Intercept, които не разрешават " провеждането или обезпечаването на наблюдаване или събирането на разследваща информация ".Но има тънка техническа детайлност: данните не отиват непосредствено при държавното управление, а по-скоро се отдават чартърен на посредническа компания за данни, която на собствен ред отдава данните чартърен посредством сигнали в действително време на държавни организации.

 

" Макар да правя оценка, че може да има някаква алегорична разлика сред това да се дават непосредствено на държавното управление детайлни данни и да ги караме да пресяват това, което купуват от брокери на данни, крайният резултат въпреки всичко е, че потребителските данни се оказват в ръцете на правоприлагащите органи, и този път без никаква правна процедура ", споделя пред The Intercept Дейвид Грийн, шеф по гражданските свободи във Фондация " Електронна граница ".

 

, почнала доста преди Мъск да поеме ръководството, и Twitter сигурно не е единствената платформа, която на драго сърце дава персоналните ви данни на федералните управляващи. Но въпреки това, това е тъкмо този тип лицемерие, което Мъск от дълго време демонстрира.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР