Практиката е показала, че когато в Дубай решат да строят

...
Практиката е показала, че когато в Дубай решат да строят
Коментари Харесай

Дубай иска да построи най-важните летища в света. Ще успее ли?

Практиката е посочила, че когато в Дубай решат да строят нещо, то сигурно ще е голямо, скъпо и лъскаво. Такива са постройките, оборудванията, улиците. Защо да не е и летището? А за какво да не е и най-важното, и най-натовареното в света?

Към тази цел са се устремили в Дубай, където сега има две летища – Dubai International Airport (DXB) и Al Maktoum International Airport (DWC).

Първото към този момент е водач по един индикатор – най-натовареното с интернационалните полети летище в света. Това не значи, че през него годишно минават най-вече пасажери. Първи по този индикатор е аерогарата в Атланта с поток от над 93 млн. души. DBX обаче събира в себе си най-вече интернационалните полети.

В Дубай обаче не са удовлетворени от сегашната обстановка. Те желаят още и още. Плановете на емирството са там да се влагат сред 1.5 милиарда и 2.5 милиарда евро в идващите 5-7 години. След поправки, обнояване и разширение оборудването би трябвало да може да поеме още повече пасажери. Според ръководителя на дубайските авиолинии Пол Грифитс това означва към 120 млн. души годишно в бъдеще, написа Euronews.

Случи ли се това, Дубай ще се концентрира върху другото си летище – DWC. Идеята е то пък да се трансформира в най-голямата като повърхност аерогара. В момента това оборудване може да се похвали със скромните 1.6 млн. пасажери годишно. А управляващите желаят броят им да скочи до 250 млн. в идващите трийсетина години.

„ Ще би трябвало да поставим повече старания да увеличим съществуващия потенциал на летището. А по-късно ще би трябвало да работим крепко за в действителност огромния скок “, съобщи неотдавна Грифитс.

И сега дубайските летища се оправят обичайно. Само през първата половина на 2023 година през DBX са минали 41.6 млн. души. Така е надхвърлен броят им от предпандемичната 2019 година Очаква се общият брой на пасажерите да доближи най-малко 85 млн. души на годишна база.

Плановете за ремонта му са спомагателни площи, още гишета за чекиране, зони за очакване, както и нови скенери, при които пасажерите няма да бъдат карани да оставят течностите. Всичко би трябвало да става доста по-бързо.

Освен това ще се обособят заведения за хранене и зони за хранене на терминалите.

Колкото до другата аерогара – DWC – за нея от дълго време има проекти за голямата инвестиция от 30 милиарда евро. Първата фаза ще е разширение на потенциала, с цел да се доближи рекордния брой от 130 млн. пасажери годишно. Това значи, че летището ще се разгръща на към 56 кв. километра. В последна сметка задачата е това да се трансформира в съвременен транспортен хъб, където да се свързват вода, въздух и земя.

Освен милиардните вложения обаче тук има и друга много висока цена, която би трябвало да се заплати. Според разнообразни оценки въглеродният отпечатък на тези летища ще бъде голям. През 2019 година при прекосяването на над 83 млн. пасажери през DBX са създадени над 16 млн. тона CO2. През същата година целият свят е създал към 35 милиарда тона. Вижда се, че дубайското летище има значителен принос в това отношение. А когато бъде разширено, той сигурно ще се усили.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР