Праисторическият леден човек Йоци е имал по-тъмна кожа, отколкото се

...
Праисторическият леден човек Йоци е имал по-тъмна кожа, отколкото се
Коментари Харесай

Ново проучване: Леденият човек Йоци е бил плешив и с по-тъмен цвят на кожата

Праисторическият мразовит човек Йоци е имал по-тъмна кожа, в сравнение с се предполагаше до момента, и евентуално е бил плешив, демонстрира ново изследване. 

Ötzi, the Iceman, who lived in the Alps over 5,000 years ago and whose body was naturally mummified, was dark-skinned and probably bald, contrary to previous reconstructions, a DNA study finds. It shows that many of his ancestors were farmers from Anatolia
— History First (@history1st)
Изследването е направено от специалисти на Института " Макс Планк " за еволюционна антропология в Лайпциг, като в него са взели участие и експерти от Института за проучване на мумиите в Болцано, Италия. 

Анализът на генома на най-известната мумия в Европа, която е на повече от 5000 години, също по този начин откри, че предците на Йоци са били родом от Мала Азия.

Леденият човек, чиято възраст сега на гибелта му е била към 45 години, е имал много рядка коса.

Гените му са посочили, че е бил благоразположен към оплешивяване, което би могло да изясни и " за какво по мумията не е открита съвсем никаква коса " , споделя съавторът на изследването Алберт Зинк от института в Болцано.

Изследователите до момента смятаха, че кожата на мумията е потъмняла по време на съхранението ѝ в лед. Но е евентуално " в огромна степен това да е истинският цвят на кожата на Йоци " , добавя експертът.

Oetzi the Iceman has a new look. Decades after the famous glacier mummy was discovered in the Italian Alps, scientists have dug back into his DNA to paint a better picture of the ancient hunter.
— The Associated Press (@AP)
Геномът на Ледения човек е разкодиран през 2012 година, само че учените употребяват усъвършенствани способи, с цел да уточняват анализите си.

Първоначалните проучвания сочеха съществуване на генетични следи от степни пастири от Източна Европа.

Според учените от Института " Макс Планк " за еволюционна антропология обаче последните резултати не удостоверяват това.

Те по-скоро считат, че първичната проба е била нечиста със модерна ДНК, което е довело до неправилни изводи.

" Сред стотиците ранни европейци, които са живели едновременно с Йоци и чиито геноми към този момент са налични, неговият геном има повече общи предшественици с ранните анадолски земеделци, в сравнение с с европейските " , споделя Йоханес Краузе, откривател в Института " Макс Планк " и съавтор на изследването.

Ötzi the iceman had receding hairline and dark skin tone, study reveals
— The Guardian (@guardian)
Затова учените считат, че Йоци евентуално е произхождал от релативно изолирана популация, която е имала доста малко контакти с други европейски групи.

Мумията е открита през 1991 година в хладилник в италианските Алпи. Находката провокира сензация и от този момент учените се пробват да проследят живота на Йоци, като употребяват най-съвременни технологии.

5300-year-old body of Ötzi the Iceman when it was discovered in 1991.
— Archaeo - Histories (@archeohistories)
Данните сочат, че е бил висок малко под 1,60 метра, тежал е към 50 кг и е бил погубен от стрела. 

Йоци се съхранява в хладилна камера в Археологическия музей в Болцано и е магнит за туристите, отбелязва Агенция Франс Прес.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР