Прахът на астрофизика Стивън Хокинг бе положен в Уестминстърското абатство

...
Прахът на астрофизика Стивън Хокинг бе положен в Уестминстърското абатство
Коментари Харесай

Прахът на Стивън Хокинг бе положен между Нютон и Дарвин

Прахът на астрофизика Стивън Хокинг бе положен в Уестминстърското абатство в Лондон с гала в петък, в която респект към именития академик отдадоха уважавани учени, политици, звезди и елементарни хора, оповестиха международните осведомителни организации.

Точно сега, в който прахът на Хокинг бе положен сред гробовете на Исак Нютон и Чарлз Дарвин, радиосигнал с неговия глас, на фона на музика на Вангелис, беше изпратен в космоса от параболична антена в Испания. Той е ориентиран към най-близката до Земята черна дупка 1А 0620-00, която е на 3500 светлинни години.

В церемонията се включиха Нобеловият лауреат от 2017 година Кип Торн, който е работил със Стивън Хокинг и астрономът Мартин Рийс. Освен тях респект отдаде и артистът Бенедикт Къмбърбач, превъплътил се в облика на астрофизика в телевизионния филм на ББС.

Сред присъстващите бяха музикантите Нийл Роджърс и Брайън Кокс, който също по този начин е и физик, и политикът Джереми Корбин.

Изказващите се акцентираха освен приноса му в науката, само че и възприятието му за комизъм, както и волята му да се бори с нелечимото заболяване амиотрофична латерална склероза и да се трансформира в знак за постигането на желанията.

Около 1000 души, избрани с лотария измежду 25 000 претенденти от 100 страни, също участваха на церемонията.

" Много сме признателни на Уестминстърското абатство, че ни отреди привилегията да почетем изключителния живот на нашия татко, и че му даде толкоз незабравим финален дом " - споделиха трите деца на Стивън Хокинг - Люси, Робърт и Тим.

В церемонията участваше и първата брачна половинка на Хокинг – Джейн.

Погребение в Уестминстърското абатство е изключителна чест. Учен не е погребван там от 1940 година, когато по този начин е отдадена респект на откривателя на електроните Джоузеф Джон Томпсън.

Стивън Хокинг беше един от най-големите специалисти по гравитация и черни дупки. През 1979 година той беше определен за Лукасов професор по математика в Кембриджкия университет. Тази служба е заемал и Исак Нютон.

Изстреляният в космоса радиосигнал съдържа думите на Хокинг, взети от негова тирада, в която приканва хората " да работят дружно, с цел да спасят планетата ".

Европейската галактическа организация се ангажира с техническото осъществяване на концепцията по молба на фамилията на Стивън Хокинг и фондацията на негово име.

Черната дупка 1А 0620-00, към която бе ориентиран радиосигналът, е открита през 1975 година Тя е на 3500 светлинни години от Земята. Когато сигналът доближи до нея, ще бъде " доста, доста слаб ".

Дъщерята на професор Хокинг Люси сподели, че посланието е хубав алегоричен жест, посредством който се реализира връзка сред наличието на татко ѝ на планетата Земя, желанието му да полети в Космоса и проучванията му на Вселената.

" Това е обръщение на мира и вярата, на единството и нуждата да живеем дружно на тази планета ", сподели тя.
В записа гръцкият композитор Вангелис е присъединил синтезирания глас на Стивън Хокинг в свое ново произведение. Той продължава малко повече от шест минути, от които половината са изпълнени от гласа на учения. Записът е кодиран в общоприет формат в бинарни данни.

Стивън Хокинг умря на 14 март на 76-годишна възраст в дома си. Редица звезди и локални хора се стекоха на опелото му на 31 март в черква в Кембридж.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР