Прагът за плащания в брой да бъде намален наполовина -

...
Прагът за плащания в брой да бъде намален наполовина -
Коментари Харесай

Правителството предлага таванът на разплащанията в брой да падне до 5 хил. лв.

Прагът за заплащания в брой да бъде понижен на половина - от 10 хиляди на 5 хиляди лева за ограничение на сивата стопанска система. Това е една от измененията в данъчните закони за идната година, която предлага държавното управление и която не беше оповестена от Миниството на финансите.

Мярката безрезултатно беше предлагана през годините и от предишни държавни управления, само че по този начин и не откри поддръжка. И в действителност не е български патент - в Италия да вземем за пример прагът за разплащания в брой е 1000 евро. В Гърция е даже още по-нисък - 500 евро, като тя изсветлява значително заплащанията в бранш туризъм в двете южни страни.

Пакетът данъчни закони беше признат на изключително съвещание на държавното управление в понеделник и се чака разискването им в Народното събрание да стартира още в четвъртък. Очакваният общ резултат за бюджета следващата година, в случай че бъдат признати всички промени в данъчните закони във типа, в който се оферират от Министерството на финансите, ще е 758 млн. лева, уточни в изявление за " Капитал ".
Колко да е Данък добавена стойност за заведенията ще се реши от Народното събрание
От думите на Василев в понеделник стана ясно още, че притежателите на заведения за хранене са предложили ограничения за изсветляване на сектора в подмяна на опазване на по-ниската Данък добавена стойност ставка на 9%. Част от концепциите са във всички заведения с категория 2 звезди и нагоре да има съществуване на ПОС терминали, заплатите да се заплащат по банков път, както и да има минимални ставки на тези заплати, които да надвишават минималната, т.е. да са от 1000 лева нагоре.
Реклама
" Ако всичко това бъде признато, тогава 9% Данък добавена стойност могат да останат като краткотрайна мярка, тъй като хазната ще събере повече в сравнение с, в случай че Данък добавена стойност се върне на 20%. Изборът е на Народното събрание - да одобри пакета за изсветляване или 20% ", изясни Василев.

От думите му стана ясно още, че заведенията с оборот под 100 хиляди лева ще минат на патентен налог, който се дефинира и събира от общините.

В държавното прессъобщение се показва още, че " размерът на налога върху недвижимите парцели се възнамерява да се диференцира по обитаеми места, по зони в тях или по тип на парцелите, в границите, избраните в закона ". Какво тъкмо се има поради обаче ще стане ясно до дни, когато държавните оферти за промени в Закона за локалните налози и такси бъдат оповестени на уеб страницата на Народното събрание.

Променено в Народното събрание влиза и едно от противоречивите оферти в пакета с данъчни закони - хората, които алармират за данъчни нарушавания, да получават като заплащане 10% от откритата с тяхна помощ сума. Освен изискването подадената информация да не е известна и да оказва помощ за откриване на корист, се вкарва и " предел за същественост " на укритите налози от 100 хиляди лева
Реклама Свързани публикации България е сложена в " сив лист " за пране на пари, като стъпка от развой по осъществяване на задължения 30 октомври 2023, 05:57 Интервю | Асен Василев: Таксата върху съветския газ не е обвързвана с Шенген 26 октомври 2023, 14:41 Бонусът при сигнал за данъчни нарушавания може да е единствено за огромни суми 26 октомври 2023, 12:45 Почти несъмнено: 933 лева минимална заплата за 2024 година макар възраженията на бизнеса 5 октомври 2023, 20:15 Данъчни промени 2024: Заведения, фирми-гиганти и още малко новости 28 септември 2023, 14:01
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР