ПР експертът Арман Бабикян организира мастер клас по ПР практики.

...
ПР експертът Арман Бабикян организира мастер клас по ПР практики.
Коментари Харесай

Арман Бабикян: Ние решаваме нещата без бой, тихо и ефективно


ПР специалистът Арман Бабикян провежда мастер клас по ПР практики. В изявление пред БГНЕС той признава, че концепцията е била на другари и се е решил да се захване, тъй като практиката приземява готовите модели за работа, изостря сетивата, уголемява хоризонта на мислене и предизвика. Макар и да се учи в университетите, всеки добър ПР се учи в действителност точно в практиката. А с цел да е същински добър пиарът би трябвало наложително да има богата обща просвета, да умее да работи с клиента, добре да изучи всеки бранш или персона, с която работи …. В нашето време на осведомителни войни пиарът взема решение нещата без пердах, безшумно и дейно.

Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на изявлението с него

Въпрос: Г-н Бабикян, по какъв начин се възприема обществената, публичната и професионалната роля на актуалния пиар експерт у нас?

Арман Бабикян: За страдание двояко. Вече има много места, на които се работи професионално и други, в които ПР специалистите се одобряват за обслужващ личен състав, съпоставим с тогавашния облик на секретарката от вицовете.

Въпрос: Каква е разликата сред пиар професионалиста и дилетанта? Представете няколко образеца?

Арман Бабикян: Разбира се, разликите са големи, само че в случай че би трябвало да ги обобщя в едно изречение, единият намира метод да работи С клиента, а другият нормално работи ЗА клиента. Примерите са доста, само че не желая да наскърбявам никого.

Въпрос: Кои са най-важните качества за един пиар, и кои от тях са въпрос на персонален гений, а други може да придобиеш в университета?

Арман Бабикян: Добре е специалистът да е профилиран в избрана сфера, а не да се занимава с съвещания от молове до нуклеарни централи. Всеядността не дава добра експертиза. Университетът е нещо потребно, само че сигурно е доста надалеч от действителността. Там се преглеждат идеални модели и се добиват теоретични познания. Практиката трагично се разграничава от учебниците и множеството студенти схващат това, едвам когато завършат. А качествата са доста. Човек би трябвало да чете задълбочено за всеки бранш или персона, с която работи. Трябва да е добър психолог и праволинеен пълководец. Общата просвета, която в последно време се подценява, е основата, на която би трябвало да стъпи, само че не желая да звуча поучително.

Въпрос: Затова ли решихте да организирате мастер клас по ПР практики?

Арман Бабикян: Предложението беше на другари. Първоначално се възпротивих, тъй като уговорките с клиентите ни изяждат съвсем цялото време в границите на седмицата. После си дадох сметка, че пазарният нарцисизъм не може да е водещото и човек е добре да показа със идващите част от положителния и огромна част от неприятния опит, който е натрупал през годините. Практиката приземява готовите модели за работа, изостря сетивата, уголемява хоризонта на мислене и предизвика. Подготвил съм много такива извършения, които на пръв взор наподобяват странни, само че тези, които отделят съботния си ден за присъединяване в мастер класа ще открият много неща за работата на пазара и много неща за себе си. Няма да е скучно!

Въпрос: Повече от 20 година работите в областта на пиара. Какво се промени през тези години?

Арман Бабикян: Смешно е, само че първоначално звучеше като чуждица, чието значение хората търсеха. За работа, да не приказваме. Но тогава незнайни бяха и думите дилър и брокер. Разбира се, времето промени доста нещата и доста стопански, и обществени, и политически субекти схванаха потребността от съвременна връзка с публиката. Развитие не постоянно значи улучване на вярната посока. Забележете езика в Народното събрание. Ако някой направи популистко изявление, репликата от отсрещната страна постоянно е „ този си прави пиар “, което е цялостна нелепост. Защото по този начин пиар се асоциира с похвала, надуване и всевъзможни непремерени дейности. Следващото обвиняване е, че пиарът замества политиката. Това е невероятно, тъй като се споделят обстоятелства, условия, проблеми, политика, артикули, само че е мъчно да обсъждаш с публиката празно пространство. Това е по силите единствено на Самюъл Бекет или Йожен Йонеско. Но да не бъдем черногледи. Страната ни се модернизира и образова в това отношение, по тази причина има и пазар за тези услуги. Работил съм с много сътрудници от Съединените щати, Франция и те си дават сметка, че макар водещите си позиции в света у нас все по-често срещат сътрудници, а не възпитаници в тази специалност.
 Днес осведомителната война е освен вътрешнополитическа или икономическа конкуренция, споделя Бабикян. Днес осведомителната война е освен вътрешнополитическа или икономическа конкуренция, споделя Бабикян. / БГНЕС
Въпрос: Социалните медии повлияха ли и по какъв начин на метода на работа на пиарите?

Арман Бабикян: Разбира се. Работата стана по-импулсивна, с повече стрес, само че и по-интимна, тъй като скоростта за разпространяване е доста по-бърза, времето ти за реакция доста по-малко, само че сигурно не си в позицията на уединен дистрибутор на истина, говорещ от екрана на тв приемника, без да могат да ти отговорят. Работа през обществените мрежи е разговор на персонално ниво и всички са стъпили на едно и също равнище. Разбира се, тук нямам поради ботовете, армиите от тролове и други механизми за всеобщо разпространяване, които се употребяват, макар че всички ги отхвърлят. Днес осведомителната война е освен вътрешнополитическа или икономическа конкуренция. Това е детайл от националната сигурност. Сериозните страни знаят това и го трансформират в част от отбранителните и нападателни качества. Надпреварата за мозъците на хората е ювелирно изчадие на 21-ви век – комплицирано колкото шахмат и безпощадно колкото война.

Въпрос: Доколко спешният пиар е навлязъл в културата на фирмите и институциите?

Арман Бабикян: Далеч е от културата и на държавните институции, и на фирмите. В 9 от 10 случая се сещат да се извърнат към нас, когато казусът към този момент е зародил, а проблеми постоянно има и не постоянно са такива, каквито очакваш. Но, както се споделяше в един скеч на Камен Донев – „ той боят построява, а не да разгражда “... Ние решаваме нещата без пердах, безшумно и дейно. А това нормално излиза и по-евтино.

Въпрос: Как можем да си запишем за Вашия мастер клас?

Арман Бабикян: Не знам. С това се занимават сътрудниците в офиса. Вижте на http://manirabg.com. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР