ПП „Републиканци за България“ алармира за изключително притеснителната ситуация с

...
ПП „Републиканци за България“ алармира за изключително притеснителната ситуация с
Коментари Харесай

„Републиканци за България“: Настояваме за спешна реформа във водния сектор

ПП „ Републиканци за България “ сигнализира за извънредно притеснителната обстановка с водата в язовир “Камчия”, който обезпечава питейно-битовото водоснабдяване на общините Сунгурларе, Карнобат, Айтос, Камено, Бургас и други Към 27 ноември 2020 година, при общ размер от 233,550 млн. м3, язовир „ Камчия” е достигнал сериозно ниско равнище на потребен размер от 32,050 млн. м3, като се следи наклонност на непрекъснат спад.

В Диаграма №1 (Снимка 1.) може да видите Спад на количеството вода по дни

Твърдяното потвърждаваме с публични данни публикувани от Министерството на околната среда и водите.

На Диаграма №1 е илюстрирано, че за интервала 1 септември – 27 ноември 2020 година, количеството вода, което се разходва за облекчаване на питейно-битови потребности, на нагоре изброените общини, е намаляло от съвсем 54 млн.м3 до 32 млн.м3. В допълнение на това, Диаграма №2 илюстрира тревожни данни по отношение на съотношението на приблизително денонощен приток към приблизително денонощен разход, за същия интервал.
 „ Републиканци за България “: Настояваме за незабавна промяна във водния бранш

В Диаграма №2 (Снимка 2.) може да видите приблизително денонощни стойности

Политическа партия „ Републиканци за България”, смята че не са подхванати никакви дейности за преодоляване на идната рецесия, а трите отраслови министерства: Министерството на околната среда и водите; Министерството на земеделието, храните и горите и Министерството на районното развиване и благоустройството, посредством взаимните си обвинявания едно към друго, удостоверяват нашата теза.

Нещо повече, извънредно притеснително е, че в своя тирада изнесена от трибуната на Народното събрание на Република България, министърът на околната среда и водите, моли народните представители за помощ, защото планува за 2021 година: „ водни бунтове”; „ дефицит на вода”; „ водна рецесия в земеделието” и така нататък
 „ Републиканци за България “: Настояваме за незабавна промяна във водния бранш

Въз основа на показаната информация, е обосновано да предупредим за вероятни проблеми с водоснабдяването на регионите, които черпят вода от язовир „ Камчия”. За разлика от разигралата се обстановка в град Перник, към момента е допустимо да се подхващат навременни ограничения, които да са ориентирани към решение на проблемите и предварителна защита на бъдещи такива. В противоположен случай, през 2021 година е изцяло допустима хипотезата за налагане на режим на водата във всички общини, които употребяват за водоизточник язовир „ Камчия”.

Изключително притеснителни са и статистическите данни за загуби по водопреносната мрежа.

Ние от Политическа партия „ Републиканци за България”, показваме кардинална позиция, че осъществените загуби на вода по водопреносната мрежа, които се дължат на повреди и компрометирани сектори, са прекомерно високи и това е една от аргументите хиляди хора да бъдат застрашени от дефицит на вода.

Идентифицираме като съществени аргументи за повредите и надлежно загубата на ресурса прекомерно значим за устоите на обществото: 1. остарялата водопроводна мрежа, построена от некачествени материали и прекомерно постоянно неположена механически вярно и 2. липса на превантивна поддръжка. Извършваните строителни и монтажни работи по поддръжка и подмяната на водоснабдителната и преносна мрежа са резултат от зародили повреди, а не нарочни многократни дейни дейности подхванати от виновните институции. Кумулативно с това, ниското равнище на вложения e причина за задълбочаване проблемите в бранша.

От " Републиканци за България ", считаме че в този момент е моментът да бъде издигнат въпросът и с проблемите към определянето и обособяването на санитарно-охранителни зони към водоизточниците. Процедурата по издаване на акт, който да дефинира обсега и границите на санитарно-охранителните зони е извънредно продължителна. Това е причина за потребление на вода от водоизточници, с неопределени санитарно-охранително зони, което все още съставлява правонарушение и изключителна заплаха за живота и здравето на популацията. Проблем е и разпределянето на отговорността в пояси II и III, като по-този метод се понижава успеваемостта на ограниченията, които би трябвало да бъдат спазвани.

Ние от политическа партия „ Републиканци за България”, сме решени да прекратим нередностите в ръководството на водния бранш. Призоваваме за предприемане на незабавни дейности по ремонт, замяна и рационализация на всички инфраструктурни уреди, посредством които се задоволяват питейно-битовите потребности на популацията. Настояваме за нов модел на ръководство на напоителните системи, защото в този момент настоящият е за сметка на огромни водни загуби и преосмисляне на нормативно избраното по отношение на санитарно-охранителни зони към водоизточниците.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР