ПП АБВ организира митинг-протест под наслов ДЕ Е БЪЛГАРИЯ“. Събитието

...
ПП АБВ организира митинг-протест под наслов ДЕ Е БЪЛГАРИЯ“. Събитието
Коментари Харесай

Румен Петков пред Actualno.com: Моделът на Борисов трябва да бъде смачкан

ПП АБВ провежда митинг-протест под наслов „ ДЕ Е БЪЛГАРИЯ “. Събитието ще се организира на 09 юли от 18:00 часа пред някогашния Партиен дом.
Демонстрацията е ориентирана против цялостната политика на държавното управление, афишират уредниците. По този мотив кореспондент на Actualno.com се свърза с водача на АБВ Румен Петков, който даде повече детайлности за аргументите за митинга и други значими тематики.
Здравейте, господин Петков. Вие организирате антиправителствен митинг на 9 юли. Какви са аргументите за него и надлежно вашите претенции?
Минаха се всевъзможни граници. Стремежът ни е да бъде изрината борисовщината от властта, да бъде сплескан този модел на ръководство. Различната технология на ръководство има политически притежател в лицето на АБВ. Има действителна опция, която желае да смени модела, метода и чувството за отговорност на властта към обществото и хората. Затова каним тези, които виждат безочието да ни поддържат. Министър-председателят Борисов излъчва свръхненаказуемост. Такъв вид обезумялост ние не сме имали в историята си, след Освобождението от турско иго. Да чуваш избрани квалификации за ръководителя на Народното събрание е неприемливо, макар че ненапълно го заслужава, като се има поради държанието й. Да слушаш вулгарно отношение към министър председатели от Европейски Съюз, да слушаш откровени и цинични закани към евродепутат, към предприемачи, да гледаш шкафче, от което стърчат милион евра и златни кюлчета и от това да не последва нищо. Борисов смачква българските медии, или най-малко част от тях. Ние не виждаме какво написа The Guardian, Open Democracy или Bild. Това не трансформира отношението на нашите сътрудници освен към Борисов, само че и към страната ни.
Вие сте огромен покровител за реализирането на плана за АЕЦ “Белене ”. Защо смятате, че този план е толкоз значим?
Първо, този план е занимателен повече от 10 години. Тук главната виновност е в тогавашния министър председател Станишев и след това пред обществото отговорност носи Борисов. Но би трябвало да се кажат ясно две неща. Ние безусловно до няколко години няма да имаме Марица 1, нито Марица 2 и 3. Няма никакво значение тяхната форма на благосъстоятелност. Имаме тежки проблеми с Бобов дол и Перник, т.е. ще бъдем в явен енергиен дефицит. По последните данни на КЕВР, очевидно най-евтината сила за българския консуматор е нуклеарната. Освен това, става въпрос и за най-чистата сила и то на европейско равнище, а освен в България. Ако ние в този момент не преминем към реализацията на плана, ще го загубим дефинитивно и ще излезем от клуба на нуклеарните страни. Възможността с тримата декларирани стратегически вложители, в лицето на китайската и корейската компании, на консорциума Дженерал Електрик, Франатом и Росатом, слага България е в центъра на международното капиталово внимание. Причината е, че на нашата територия се борят за присъединяване Съединени американски щати, Франция, Русия и Китай и мисля, че ние би трябвало да създадем всичко допустимо като страна, с цел да влезем в напълно друго качество от позиция на новите технологии, на енергийната сигурност и сигурност и на заетостта и заплащането. Северна България ще направи доста внезапен скок в бъдещето.
Какво мислите за желанията на турския президент Реджеп Ердоган да трансформира “Света София ” в джамия и би трябвало ли България да предприеме някакви дейности по въпроса?
Политическа партия АБВ съобщи през вчерашния ден доста ясна и безапелационна позиция, че ние би трябвало да се обърнем към ЮНЕСКО и към Европейска комисия неотложно. С гледище това желание да бъде спряно начаса. “Света София ” е част от международното културно-историческо завещание. Тя е обект на ЮНЕСКО и има редици задължения, които е поела турската страна. Не бива да позволяваме тематиката Света София да се трансформира в опълчване сред християнството и исляма. Това би било неточност, а имаме всички учредения да защитим международното културно-историческо завещание. По това към този момент се произнесоха представител на Европейска комисия, Русия, Гърция, Съединени американски щати. Ние не разбираме за какво държавното управление на Борисов си мълчи. Освен да е някакъв безгръбначник, само че от нещо стимулиран слугинаж към Ердоган.
Няма по какъв начин да не ви попитам и за вчерашната акция на водача на “Да, България ” Христо Иванов, при която той и негови сътрудници направиха опит да дебаркират с лодка на плажната зона край резиденцията на Ахмед Доган при " Росенец ", само че бяха избутани от въоръжена защита. Нормално ли е това да се случва и кой носи отговорността?
Аз още през вчерашния ден заявих, че отношението демонстрирано към господин Христо Иванов е неприемливо. Но мисля, че и неговата теза е неприлична. Първо тъй като в Закона за НСО е планувана опцията, с изключение на първите трима – президент, министър председател и ръководител на Народно събрание, службата за охранява и други държавни лица. Това е заложено в закона, мощно приветстван от държавното управление, в което Христо Иванов беше правосъден министър. Второ, в случай че забележим гласуването в общинския съвет в Бургас, който е позволил това безумство, виждаме че член на Да, България е подкрепил решението. То е подкрепено още от двама членове на НФСБ, както и четирима от ДБГ. Нека бъдем малко по-почтени към хората и да не спекулираме. НСО би трябвало да охранява държавните хора, само че господин Доган не е от тях. Така че спекулативният детайл на господин Иванов ми се коства недопустим. Разбира се, че би трябвало да се почисти въпроса, кои бяха тези хора на плажа. Защото е кардинален въпросът, че те трябваше да се легитимират. Ако са чиновници на НСО, трябваше към този момент да им е потърсена отговорност.
Интервю на Тодор Беленски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР