Позорът ни е пълен, но поне го съзнаваме. Това е

...
Позорът ни е пълен, но поне го съзнаваме. Това е
Коментари Харесай

Денят на будителите - формалност и срам

Позорът ни е цялостен, само че най-малко го осъзнаваме. Това е главният извод от експресното допитване до читателите на ФАКТИ "Почитаме ли откровено националните будители ". В него участваха 745 читатели на уеб страницата.

46% от тях са на мнение, че будителите биха се обърнали в гроба, в случай че видят днешното ни състояние. Че то просвета ли е, обучение ли е, образование ли е...Е, по какъв начин всичко това да не се отрази и на цялостното качество на живот у нас. И да не се прояви в общото чувство за войнстваща незначителност.

Вторият по интензивност отговор е също толкоз скръбен - 37% от интервюираните считат, че почитаме будителите официално. Най-малко са тези, които считат, че сме откровени в поклонението ни към тези създатели и бунтари - 8%.

Към тях бихме добавили и 9-те %, дали отговор, че би трябвало да се гордеем с тях, тъй като няма с какво друго.

Гордостта ни е останала в минало време. И всяка година се отдалечава още и още във времето. Ами в този момент? Що за празник е този тогава. Нали сякаш се отървахме от формалната еуфория на соцпразниците. Защо отново се залъгваме с подправен възторг? Защото този празник би трябвало да бъде отбелязван единствено и само поради децата и от децата. Достолепните лица от портретите гледат към тях. На децата, все пак, им е забавно, любопитно и празнично на този ден. Дори някои от тях да не схващат изцяло делото на будителите и смисъла му, най-малко не ги иронизират.

Ако у народа ни има някакво уважение към будителите, то е при дребните. Ние, порасналите деца, към този момент сме прекомерно цинични за всичко това. Животът ли ни направи такива, будителите ли не ни помогнаха в точния момент, само че това пламъче, което го има при децата, при нас е угаснало. А баналните речи на политиците на този ден, повтарящи същото от предните години до последната запетая, би трябвало да се забранят със закон. Мъчителни клишета и несравним фалш.

Дайте думата на създателите, музейните и читалищните деятели, уважаеми професионални номенклатурчици от новото време. Нали си имате портрет на Левски в кабинетите. И го мъкнете със себе си от месторабота на месторабота. Не ви ли стига? И през вчерашния ден се скарахте грозно в Народното събрание, точно на празника и сякаш поради него. Ей по този начин, за спорта. Другия път замълчете...
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР