Познаването на разликите между кредитна и дебитна карта е може

...
Познаването на разликите между кредитна и дебитна карта е може
Коментари Харесай

Научете разликите между кредитни и дебитни карти

Познаването на разликите сред кредитна и дебитна карта е може би една от най-фундаменталните тематики, когато става въпрос за финансово обучение. Въпреки че потреблението и на двата финансови инструмента е много постоянно по света, има хора, които не са доста наясно с разликата сред единия и другия вид карти.

Поради тази причина в тази публикация ще се задълбочим във всеки един от аспектите, които ни разрешават да разграничим двата типа карти, макар че те също споделят някои прилики.

Разлики сред кредитна и дебитна карта

Първото нещо, което би трябвало да се каже за разликите сред кредитни и дебитни карти, е, че главната разлика е във връзката, която имат към салдото на клиента. Дебитните карти са директно свързани със салдото по разплащателната сметка, до момента в който кредитните карти са свързани с лимита, получен за пари, взети като заем към съответна финансова институция.
Банковите карти и тяхната сигурност - обстоятелства, които елементарно се не помнят
Банковите карти имат редица варианти за сигурност, за които хората даже и не подозират. Най-често нападателите се пробват да схванат код...
Прочети повече
Това значи, че в случай че парите бъдат изтеглени от банкомат благодарение на дебитна карта, изтеглените пари ще бъдат приспаднати от сметката, обвързвана с картата и същото ще се случи, когато покупка е направена с тази карта. 

При кредитните карти не е по този начин, тъй като при потреблението им парите не се теглят от сметката, а заемът се дава от банката. Тези пари би трябвало да бъдат върнати по-късно на вноски или през идващия месец, за който би трябвало да бъдат платени избрани лихви.

Балансът, който банката отпуска е самостоятелен от салдото, което клиентът има по сметката си. Именно заради тази детайлност банките би трябвало да проучат рентабилността на клиента, преди да му предложат кредитна карта, защото би трябвало да се уверят, че той може да бъде кредитоспособен. В взаимозависимост от характерностите на клиента лимитът на кредитната карта може да варира.

Разлики в комисионните и отстъпките

Друга разлика сред кредитна и дебитна карта са отстъпките и комисионните. Всяка карта има годишна комисионна за разноски, която варира за другите банки. В множеството случаи комисионните на кредитните карти ще костват повече от тези на дебитните карти.
Пандемията ни направи по-модерни: Плащаме по-често с карта
Всеки пълновръстен българин към този момент има най-малко една банкова карта, а някои от работещите имат и по повече. Това демонстрират последните данни за б...
Прочети повече
При изтегляне на банкомати също има разлики сред потреблението на една или друга карта. Когато парите се теглят през банкомат в същата банка като вашата дебитна карта, нормално не се заплаща комисионна.

Това обаче не е по този начин при изтегляне на пари от банкомат с кредитна карта, защото банката ще начислява рента в такива случаи. Лихвените проценти ще варират според от вашата банка и вид карта. В множеството случаи лихвеният % може да бъде висок, нормално 20% годишно.

Поради тази причина не е целесъобразно да употребявате кредитни карти за изтегляне на пари от банкомат, с изключение на в незабавни случаи.

От друга страна, отстъпките също са друга разлика сред двата типа карти. Някои магазини оферират отстъпки при покупки с кредитна карта, само че в никакъв случай не оферират отстъпки при покупки с дебитна карта.

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР