Познавам още тринайсет души, пострадали от мина, казва украинецът Николай

...
Познавам още тринайсет души, пострадали от мина, казва украинецът Николай
Коментари Харесай

Убити и осакатени: Украйна е минирана за десетилетия

" Познавам още тринайсет души, потърпевши от мина ", споделя украинецът Николай Шаломов, който е изгубил огромна част от левия си крайник. Мината била закопана пред къщата му в Довхенке, Източна Украйна. Съседи му помогнали и го откарали в незабавното поделение на болничното заведение, където стъпалото и съвсем цялата подбедрица били ампутирани.

Особено доста случаи в региона на Харков

Германската социална медия АРД споделя историята на 62-годишния мъж, който в миналото е бил фермер, отглеждал е животни и е обичал риболова. В момента неговата цел е да се научи още веднъж да върви. " Аз съм добре, има други, които са в доста по-тежко положение ", споделя мъжът.

От левия крайник на Шаломов не е останало съвсем нищо. Няма пръсти, няма пета, няма я цялата долна част на крайници. Останало е единствено чувството за изтръпналост и раздираща болежка, споделя той. Това е така наречен фантомна болежка в ампутираното ходило, което към този момент го няма.

По данни на Организация на обединените нации от началото на съветската инвазия в Украйна  до момента повече от 740 цивилни жители са били ранени или убити от мини и други експлозиви. Особено доста мини има в района на Харков – лечебните заведения там оповестяват за доста случаи на осакатени хора.

" Ами в случай че внуците дойдат на посетители? "

Лекарят на Шаломов дава вяра на мъжа. Раната му би трябвало да зарасне за няколко месеца. След това могат да се опитат да му намерят протеза. Шаломов обаче не желае да остава в региона в бъдеще. Скритите противопехотни мини, които могат да са на всички места в земята, го плашат. „ Какво, в случай че внуците ми дойдат на посетители? “, пита мъжът.

Юрий Кузнецов е травматолог в болничното заведение в Изюм. Цяло крило на болничното заведение се е срутило по време на боевете към града. Кузнецов е трансформирал един остарял кабинет в спонтанна операционна. Но липсват най-основни неща от нужното съоръжение – принадлежности, апарати за дезинфекция, както и съвременни протези.

Изюм и мините

Лекарят от Изюм съвсем всеки ден превързва и лекува жертви, натъкнали се на противопехотни мини. Изюм бе окупиран от съветските войски в продължение на няколко месеца. През есента украинците си върнаха назад града. Правозащитната организация " Хюман райтс уоч " упреква съветските елементи, че употребяват противопехотни мини в многочислени райони на Украйна.

Сапьори в региона на Херсон търсят и обезвреждат мини Снимка: Chris McGrath/Getty Images

Доказателства за това могат да бъдат открити из окупираните до скоро места, които Украйна си е върнала назад. В интернационален проект противопехотните мини са неразрешени, защото съставляват голяма заплаха за цивилното население, освен за бойците.

Обвинения и против Украйна

Що се отнася до мините в Изюм, " Хюман Райтс Уоч " прикани и украинската войска да преразгледа своите дейности и да не употребява противопехотни мини. " Руските войски неведнъж са употребявали противопехотни мини и са правили жестокости в цялата страна. Но това не оправдава украинската приложимост на неразрешени оръжия ", написа организацията. Киев упорства, че съблюдава интернационалното право, в това число и възбраната за потребление на противопехотни мини.

Хирургът Кузнецов не разяснява дали мините в Изюм са били съветски или украински. " Не съм специалист по мините ", споделя той. " Само церя пострадванията ". Но изяснява, че по време на окупацията клиниката е служила като съветска полева болница. С изключение на дребна пътека за достъп на цивилни, всичките ѝ входове са били минирани.

Пластмасовите мини са изключително рискови

Има и дребни пластмасови взривни мини, които са цветни и децата ги мислят за играчки. Те са изключително рискови и по друга причина - детекторите на сапьорите не ги откриват, тъй като датчиците реагират главно на метал. Никой не знае къде и какъв брой тъкмо мини са оставили след себе си съветските войски. Но тяхното почистване евентуално ще отнеме десетилетия. Германското държавно управление е предоставило досега 26 милиона евро за обезвреждането на мини в Украйна.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Какво ни описаха украински сапьори

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР