Позицията на София по отношение на Република Северна Македония много

...
Позицията на София по отношение на Република Северна Македония много
Коментари Харесай

Проф. Иван Илчев: Години наред българската позиция към РСМ е като „Мълчанието на агнетата“

Позицията на София във връзка с Република Северна Македония доста рядко е била безапелационна, тя е като „ Мълчанието на агнетата “ – мълчи се. Това съобщи пред Българска национална телевизия проф. Иван Илчев, член на взаимната съвместната историческа комисия с РСМ.

Той акцентира, че би трябвало да се решат отворените въпроси сред двете страни, само че европейските ни сътрудници не ги знаят и даже в този момент се учудват, когато се заприказва за тях.

„ Дали ще можем да реализираме резултати - зависи какво разбираме под резултат “, уточни проф. Илчев.

Според него, да се реализира резултат би означавало, в случай че това, което се дискутира в историческата комисия стане част от учебниците в РСМ и стартира да се преподава.

„ В това отношение нямаме никакъв резултат “, установи ученият.

По думите му, в случай че е невероятно в къси периоди да се трансформират учебниците, може да се изпрати писмо до учителите – да вземем за пример за постигнатото единодушие за Самуил, Кирил и Методий, с цел да се промени преподаването. Нищо сходно обаче не се е случило.

Според него въпреки всичко е хубаво, че в РСМ се показва друга позиция за преподаваното в часовете по история и това е позиция, която се споделя от множеството експерти по света.

По думите му, едвам в последните години политиците са се пробвали да подхващат нещо, с цел да бъде декларирана българската позиция.

Той показа, че е бил в Македония тъкмо когато са излезли резултатите от преброяването и „ такива хули във връзка с България “ не е чувал преди този момент.

Проф. Илчев уточни, че е време да престанем да считаме, че хората в РСМ са наши братя, би трябвало да се отнасяме към нея като към страна която е поела по собствен път и пази своя интерес.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР