Позицията на Комисията по капиталови пазари към Националния съвет на

...
Позицията на Комисията по капиталови пазари към Националния съвет на
Коментари Харесай

АИКБ: Изказванията на „Централен депозитар“ за „спящите акции“ са манипулативни

Позицията на Комисията по финансови пазари към Националния съвет на АИКБ: право на отговор по отношение на изразената от " Централен депозитар " AД поддръжка на концепцията за " спящите " акции

В последните дни медиите тиражираха специфични изявленията с господин Васил Големански, изпълнителен шеф на " Централен депозитар " AД, по отношение на изразената от депозитарната институция поддръжка на концепцията за " спящите " акции. Подобна позитивна настройка от страна на " Централен депозитар " АД не е изненада, поради обстоятелството, че тази институция е създателят на концепцията. Дори да оставим настрани потреблението на лишени от юридически и стопански смисъл " термини " от институционално ангажирано лице, като " спящи акции ", " неработещи акции ", " неработещи акционери " и т. н., значителният проблем е, че с сходни изказвания се манипулира публичното мнение и се вкарват в подвеждане акционерите.

Ето няколко групи изказвания, с които се манипулират жителите и обществеността:

ВНУШЕНИЕТО, ЧЕ АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ " СПЯЩИ " АКЦИИ МОГАТ ДА НОСЯТ ПО-ГОЛЯМ ДОХОД НА ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ СИ, АКО БЪДАТ ИЗЗЕТИ

В медийното пространство се вършат внушения, че всички, взели участие в процеса на приватизация, ще извлекат единствено изгоди, в случай че трансферират притежаваните акции по сметка на капиталов медиатор или оставят акциите да бъдат конфискувани от Инвестиционен фонд, освен това против дялове с неразбираема стойност, с неразбираема рентабилност, с неразбираеми разноски за ръководство и напълно на риск на хората.

Ако това в действителност е по този начин, за какво това решение се постанова наложително на акционерите, а не се остави на тяхната воля? Ако тази благосъстоятелност в този момент е спяща, по какъв начин тъкмо ще я " разсъни " фондът и каква е изгодата за хората, в случай че спящите акции се трансфорат в спящи дялове, а по-късно се национализират?

МАНИПУЛАТИВНА ЗАПЛАХА ЗА ИЗМАМИ С " НЕРАБОТЕЩИ " АКЦИИ

Четейки тези изявленията, средностатистическият жител - акционер остава с усещане, че неотложно би трябвало да избяга от указател А на " Централен депозитар " АД, прехвърляйки акциите си при капиталов медиатор, тъй като упоменатият указател е извор на измами. Впрочем, разумно е да се допусна, че в случай че един регистрационен сегмент, част от по-голяма регистрационна конструкция е излъган и манипулируем, същото следва да важи и за структурата, която го включва. С други думи - институцията Централен депозитар е извор на измами? Такова изказване е неподкрепено с обстоятелства и надяваме се - погрешно. Процедурите за осъществяване на дейности с скъпи бумаги са комплицирани и минават поредно през многостранни инспекции за, в случай че измамникът премине сполучливо през едно звено по веригата, да бъде засечен от друго.

Как стават измамите при толкоз рестриктивната нормативна уредба? Ако подобен проблем фактически съществува, то изваждането на акциите от указател А няма да го реши.

" СПЯЩИ " И " НЕРАБОТЕЩИ " АКЦИИ - НЕПРАВИЛНО ДЕФИНИРАНИ ПОНЯТИЯ – КАКВИ ВСЪЩНОСТ АКЦИИ съдебна експертиза ВОДЯТ В РЕГИСТЪРА

Създава се неправилно усещане, че в кръга на така наречен " спящи " акции се включват единствено акциите, добити по реда на всеобщата приватизация против капиталови бонове. В указател А обаче се водят освен акциите, добити по време на всеобщата приватизация, само че и тези на служащи и чиновници, които са акционери в съответните сдружения. В последните няколко години доста акционери - физически и юридически лица, избраха също да реалокират акциите си от капиталов медиатор към безплатния за тях указател А. В този указател се намират и доста акции, притежавани от жители на други страни. Там попадат и акции на клиенти на капиталови медиатори, които са преместени след банкрут или преустановяване на активността на медиатора. В указател А се съхраняват дори мажоритарни пакети акции – в случай че те са спящи и неработещи, кои тогава не са? Спящи ли са акциите, за които притежателите им от време на време са получавали дял?

НАСАЖДАНА ЗАБЛУДА ЗА НЕВЪЗМОЖНОСТ НА АКЦИОНЕРИТЕ ДА УЧАСТВАТ В ОБЩИ СЪБРАНИЯ

Публичните компании и техните управления злонамерено се компрометират, като в тези изказвания се показва като негативен образец, че общите събрания се провеждат и организират в работни дни и по този метод акционерите не могат да вземат присъединяване.

Същевременно се премълчава законовата опция да се взе участие в събранието посредством прокурист. Всъщност точно провеждането на Общо заседание в неработен ден е порочна корпоративна процедура, неведнъж коментирана като такава на национално и интернационално равнище, т. к. решенията на Общото заседание по предписание се оповестяват в деня на осъществяване на същото и в тази връзка, сходно обявяване в неработен ден, когато финансовите пазари почиват, се отхвърля от всички радетели на прозрачността и положителните взаимоотношения с акционерите.

ШУМНО съдебна експертиза РЕКЛАМИРА БЕЗПЛАТНАТА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПРОВЕРКА ЧРЕЗ ПИК, ИЗДАДЕН ОТ Национална агенция за приходите, НО съдебна експертиза ПРЕМЪЛЧАВА, ЧЕ ВЪПРОСНАТА ПРОЦЕДУРА НЕ Е ВАЛИДНА ЗА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПОЧИНАЛИТЕ ЛИЦА.

Защо до момента " Централен депозитар " АД не е подхванал ограничения за сходен безвъзмезден достъп до своите данни за наследниците на такива акции. Понастоящем една сходна информация може да доближи до 80 лв., като не подсигурява, че по партидата на наследодателя ще има въобще някакви финансови принадлежности.

НАИСТИНА ЛИ АКЦИОНЕРИТЕ ОТ РЕГИСТЪР А НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ИДЕНТИФИЦИРАНИ

В публикациите и интервютата се твърди, че в указател А има " единствено три имена и ЕГН на притежателите на бонове. Няма персонални карти, няма автограф. Никой не може да знае това лице ли е притежател, или не е. " Като институционално ангажирано лице, създателят на сходно изказване би следвало да знае, че няма в указател А притежатели на бонове (доколкото внушението очевидно е относимо към капиталовите бонове от процеса на всеобща приватизация).

Истината е, че " Централен депозитар " АД разполага с опция да актуализира адресите на акционерите. Защо не го прави?

" ЦЕНТРАЛЕН ДЕПОЗИТАР " АД И " ГРИЖАТА " КЪМ ГРАЖДАНИТЕ

Невярно е и изказванието, че всекидневно Депозитарната институция се посещава от над 100 индивида. Практически това е невероятно, защото " Централен депозитар " АД е недосегаем за жители и институцията не работи с физически лица.

АСОЦИАЦИИТЕ, КОИТО ВЪЗРАЗЯВАТ СРЕЩУ КОНЦЕПЦИЯТА, съдебна експертиза КРИЕЛИ ЗАД ТЕЗАТА ЗА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ И НЕ ЖЕЛАЕЛИ ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ

Това набеждаване не дава отговор на истината и уронва престижа и положителното име на организации, които работят дългогодишно освен на финансовия пазар, а способстват за развиването на стопанската система като цяло.

Всички национално представителни организации, както на работодателите, по този начин и на синдикатите, се оповестиха обществено против концепцията, като показаха стимулирани позиции. И всички те упорстват за осведомителна акция за облекчение и поевтиняване на наследяването и ръководството на въпросните акции.

Факт е, че концепцията не предлага равнопоставеност на всички вложители, притежаващи безналични акции от търговски сдружения, не предлага доброволност и възмезност на покупко-продажбите, в противен случай – концепцията предлага друго отнасяне на вложителите – вложители от всеобща приватизация, вложители в обществени сдружения, вложители в непублични сдружения, вложители в " спящи " акции и така нататък

ОБЕЩАНИЯ ЗА ВЪЗХОД НА ЦЕНИТЕ НА " СПЯЩИТЕ АКЦИИ "

Отправянето на такива обещания посредством медии, като се изключи че е откровена операция, опонира и на експлицитни разпореждания на закона. А и в действителност - какво отношение има Централния депозитар към цените на акциите?

ЗАЩО УМИШЛЕНО НЕ съдебна експертиза ПОСОЧВА ПАЗАРНАТА СТОЙНОСТ НА " СПЯЩИТЕ " АКЦИИ, А МАНИПУЛАТИВНО съдебна експертиза АКЦЕНТИРА ВЪРХУ ТЯХНАТА НОМИНАЛНА СТОЙНОСТ, ПРИ ТОВА НАПЪЛНО НЕВЯРНА?

Освен изложеното дотук, в медийното пространство неведнъж се твърди от " Централен депозитар " АД, че номиналната стойност на " спящите " акции е към 2 милиарда лв.. Елементарната сметка, която всеки може да направи, демонстрира напълно друго число: 2 милиона души по 25 капиталови лв. в бонова брошура (отчитайки деноминирането след 5 юли 1999 г.) прави 50 милиона, а не 2 милиарда! А и за какво се размахва цифрата с милиардите, а не се уточни приблизителната пазарна стойност на тези бумаги? Впрочем, по какъв начин тъкмо ще се дефинира тя, в случай, че напълно дребна част от тях дават отговор на критериите за интензивно търгувани. Една груба, само че рационална за случая систематизирана оценка допуска: 2 милиона души по 75 лв. междинна пазарна цена на бонова брошура прави 150 милиона лв. пазарна цена. Отново прави усещане голямата разлика с внушаваните 2 милиарда лв.. Тук оставяме настрани обстоятелството, че стотици хиляди души са си продали акциите, респективно, милиони акции въобще не са спящи даже по литературните критерии на списалите въпросната идея.

Възниква и различен въпрос: Защо се планува толкоз къс период за " избавяне " от Фонда и последващата национализация на " спящите акции ", трансформирали се без изразено единодушие от притежателите им в " спящи дялове "? Дали зад тезата на отбрана на публичния интерес не се крие отбрана на частен или колективен подобен? Защото за всички е ясно, че няколкостотин хиляди емигранти няма да се върнат особено, с цел да трансферират акциите си от един указател в различен, респективно няколко стотин хиляди наследници няма да съумеят да дочакат облекчаването и поевтиняването на процедурите по заместничество, обещавано от " Централен депозитар " АД към този момент трета година.
 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР