Позицията на България по отношение на Глобалния пакт за миграция

...
Позицията на България по отношение на Глобалния пакт за миграция
Коментари Харесай

Правителството шикалкави с позицията си за Пакта за миграция на ООН

Позицията на България във връзка с Глобалния пакт за миграция на Организация на обединените нации по този начин и не стана ясна , даже и след взаимно съвещание на вътрешната и външната комисия на Народното събрание, съобщи кореспондент на Actualno.com
Никой от държавното управление не пое отговорност да отговори дали България ще се присъдини към пакта или ще бъде почетено решението взето на Коалиционен съвет преди дни, че страната ни няма да се причислява към него.
До пакта се стигна след единодушие сред страните от общността, Европейски Съюз и Организация на обединените нации, че би трябвало да се търси общ метод за решаването на световния проблем.
Пактът по своя план е декларация и няма правно обвързващ темперамент за страните членки . Това изказване направи външният министър Екатерина Захариева.
" Ако България се причисли към Споразумението за миграция на Организация на обединените нации можем да кажем кои елементи от него и ограничения ще бъдат считани от нас за предпочитани и към кои цели няма да се приесъдиняваме и няма да бъдат предпочитани за България ". съобщи тя.
На съвещанието Българска социалистическа партия и Обединени патриоти се оповестиха срещу присъединението към Пакта за миграция, а Движение за права и свободи съобщи, че страната ни би трябвало да се причисли към него.
Захариева изясни, че никой не е принуждавал България да се причислява към него. Външният министър означи, че към този момент Унгария и Австрия публично са декларирали, няма да се причислят към пакта на Организация на обединените нации.
По думите на Ектерина Захариева, съгласно специалистите на Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи и МТСП - огромна част от ограниченията залегнали в Пакта ще бъдат от изгода за България.
Вътрешният министър Младен Маринов разяснява, че Глобалният пакт за миграцията не трансформира нищо за Министерство на вътрешните работи и добави, че България и в този момент работи за битката с незаконната миграция и разбиването на мрежите на контрабандистите.
По думите му все още активността на Министерство на вътрешните работи способства за това България да управлява изцяло миграционната обстановка и да поддържа сигурността на външната граница на Европейски Съюз.
Той уточни като образец, че има над 30 случая, при които за първите шест месеца на годината са арестувани над 250 лица на гръцка и турска територия по информация, подадена от българските органи на реда. Както и, че има формирани 131 следствия за каналджийство.
Министерството на труда и обществената политика означи, че по въпросите от неговата компетентност - трудовата миграция и общественото приобщаване, Пактът не планува безусловно никакви нови задължения.
През последните седмици Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация подеха самодейност протжв пакта. Първоначално срещу съглашението се изрече евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки.
Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пък упрекна премиера Бойко Борисов, че се приготвя да причисли България към пакта. Впоследствие от държавното управление ѝ дадоха отговор, че не е взимано сходно решение, с цел да се стигна до взаимния спор на комисиите. И след него обаче позицията на страната не стана дефинитивно ясна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР