Позицията на България по казуса със Северна Македония неусетно премина

...
Позицията на България по казуса със Северна Македония неусетно премина
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Не България, Скопие трябва да направи нещо и да изпълнява договора

" Позицията на България по проблема със Северна Македония незабелязано мина в друга тоналност и това е рисково. Спряхме да се питаме по кое време Македония ще стартира да извършва контракта и да е колаборативна в историческата комисия. Започнахме да слушаме някакви западняшки клишета по какъв начин България нещо трябвало да направи . Не България, Скопие би трябвало да направи нещо и тук има консенсус в българското общество . ". Това мнение изрази пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен шеф на " Галъп интернешънъл болкан ".

Интересно е по какъв начин харвардската бликам в българската политика ще се отнесе към македонския въпрос , който е един надълбоко балкански въпрос, разяснява политологът. " Като че ли на мястото на българския битов консерватизъм, балкански, мачистки, с неразбираеми разлики сред тъмната и светлата страна - което Борисов въплъщаваше, в този момент българското общество избра един демократичен прозападен интелектуализъм ", сподели Симеонов.

" Продължаваме промяната " давали рискови сигнали за РСМ, страната не е компания

В частта си за външна политика програмата на Политическа партия изглеждала писана " на крайник "

По думите му през лятото имаше очакване на фона на рецесиите българите да изберат познати модели, само че това не се случи. Според него ненапълно изненадващо българското общество е показало пътя на продължаваща смяна.

" Тук обаче има един огромен проблем - в Народното събрание имаме към 70 души, най-малко, които допреди месец-месец и половина не са си представяли, че ще ръководят страна . Тези нови политически придвижвания от време на време доста довеждат и до отчаяние ", разяснява Симеонов.

Според него водачите на партия " Продължаваме промяната ", която завоюва максимален % на предварителните избори от 14 ноември - Кирил Петков и Асен Василев не наподобяват наивни, както изглеждаше групировката на предходните предварителни избори тази година - " ИТН " на Слави Трифонов .

" Те не наподобяват неподготвени за политиката. Напротив, наподобяват като хора, които от дълго време са чакали своя ред да влязат и влизат с написана домашна работа и с подготвени формули ", безапелационен е Симеонов.

Той напомни огромните упования към Национална движение „Симеон Втори" през 2001 г ., когато България заложи на млади експерти (т.нар. царски юпита - бел. ред.) и 10 години по-късно реши да заложи на едно момче от народа. Сега залага на момчета от Харвард още веднъж , заключи изборните очаквания той.

" Тази цикличност, която българското общество от време на време си предизвиква, може да замязя на повтаряне на една и съща неточност. Затова в Петков и Василев са акумулирани доста огромни упования този път най-малко България да не бута един и същи камък по сизифовски нагоре и той след това да я застигне надолу по ската ", сподели Симеонов.

За успеха на досегашния президент Румен Радев на балотажа на президентските избори на 21 ноември Симеонов сподели: " Ако България просто превключи от една мощна персона на друга мощна персона, това не е промяна на модела. Пред Радев стои задачата да потвърди това, което проповядва. ".

Относно ниската изборна интензивност, той сподели, че в България няма повече от 5,5 милиона гласоподаватели, а актуалният изборен лист е искрено кух . Част от хората се плашели от машинното гласоподаване.

В тази година ние гласуваме за четвърти път и няма по какъв начин да има към този момент висока интензивност. На всичкото от горната страна в тези избори нямаше никакъв залог. (...) Това беше протоколен мач. Но част от ниската интензивност се дължи на това, че Движение за права и свободи не се активизира, разясни Симеонов и добави, че даже при готовност Движение за права и свободи нямаше да успее да победи Радев.

" Прекалихме с това говорене за ковид. Имаше невъздържание, което се политизира в едната посока " , добави Първан Симеонов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР