Позиция на Дирекционния съвет при Народна библиотека Иван Вазов –

...
Позиция на Дирекционния съвет при Народна библиотека Иван Вазов –
Коментари Харесай

Решено! Котаракът Жорко остава да живее в Народна библиотека - Пловдив

Позиция на Дирекционния съвет при Народна библиотека " Иван Вазов " – Пловдив:

Дирекционният съвет при Пловдивската национална библиотека излезе със мнение по случая с котарака Георги, който концентрира мощен публичен интерес. Съветът формулира позиция в границите на няколко дни след инспекция на нормативно-административните учредения за наличието на приютеното от чиновниците животно в социална институция като НБИВ, която е на предписание на Община Пловдив. Беше направено питане и до профилираните органи като Общинско дружество " Екоравновесие ", РЗИ Пловдив и така нататък

Решението на Дирекционния съвет е следното:

Котаракът ще продължи да бъде обгрижван в библиотеката от виновни за това чиновници, с цел да се подсигуряват ветеринарномедицинският му статус и санитарните правила.

Същевременно Дирекционният съвет се усеща длъжен да означи неспазването на етичните стандарти, позволено в някои обществени мнения по тематиката. Съветът приканва поданството да се въздържа от случайни систематизирания и обидни квалификации, изцяло неприемливи в публичния диалог.

Призоваваме за спазването на положителния звук в разговора с Народната библиотека.

ПРЕДИСТОРИЯ

Преди дни откакто стана ясно, че животоното е застрашено от изпъждане поради недоволства на гости.

Директорът на институцията даже издал джука заповед Жоро да не бъде допускан повече вътре. И за броени дни близо 8000 души се оповестиха в поддръжка на котарака.

От близо година Жоро е талисманът на библиотеката в Пловдив.

" Той самичък си пристигна, на Гергьовден, по тази причина и името му е Георги. Той дава доста обич освен на нас, само че и на читателите. Ние се грижим за него, обезпаразитяваме го, храним го, водим го на ветеринар ", сподели Добринка Ставрева пред Българска национална телевизия.

Facebook

 

" Има безумен интерес към Жорко, идват читатели, които желаят да се срещнат с него и неговото наличие по никакъв метод не обезпокоява хората, даже в противен случай, декларира Марина Котрянова – чиновник на библиотеката.

Според шефа на библиотеката обаче е допустимо Жоро да пречи на хора с алергии или боязън от животни. Ето за какво той наредил котаракът да не бъде допускан повече вътре и да се гледа единствено на открито.

" Не бихме могли да пренебрегнем хората, които не биха желали той да е сред тях. Жалби публично пуснати няма, тъй като публично той няма статут на пребиваващ ", сподели Димитър Минев, шеф на НБ " Иван Вазов ".

 

Facebook

Служителите започват подписка котаракът да остане при тях, а читатели стартират и онлайн петиция. Само за два дни в поддръжка на Жоро се афишират близо 8000 души.

" Очаквам мнението на хората да бъде зачетено и това, че множеството хора са за неговото оставане, защото той освен основава уют и приятна атмосфера. Знаем, че където има доста книги и изкуство, има и мишки ", разяснява Ваня Костова – четец.

" Той дори и не мяука, той е спокоен, той е библиотечно коте ", уточни доктор Диана Блъскова – чиновник в библиотеката.

Архивите описват, че преди близо век в библотеката е имало котки на щат и страната публично им е плащала дневен дял храна.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР