Позиция на американското посолство в СофияДимитро Кулеба обясни на Радев

...
Позиция на американското посолство в СофияДимитро Кулеба обясни на Радев
Коментари Харесай

САЩ са „дълбоко загрижени“ от думите на Радев за Крим

Позиция на американското посолство в София
Димитро Кулеба изясни на Радев какво е драма

Европейска комисия: Крим е украински

И американското посолство в София излезе с позиция във връзка думите на Румен Радев от преди дни, че “Крим е съветски, какъв да е”, произнесени в четвъртък на дебата сред кандидат-президентите.

От американското посолство показаха “дълбоката угриженост на Съединени американски щати от неотдавнашните изказвания на президента на Република България Румен Радев, в които той дефинира Крим като “руски”. Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО постоянно са били ясни и обединени в позицията си, че макар опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински”, пишат от администрацията на дипломат Херо Мустафа.

В позицията се акцентира, че както Съединени американски щати, Европейски Съюз и НАТО, по този начин и България са заявили на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем съветските опити да легитимират противозаконното завладяване и окупацията на полуострова. “През последните няколко дни ние изразихме нашето надълбоко безпокойствие пред българските управляващи, както във Вашингтон, по този начин и в София”, допълват от посолството на Съединени американски щати.

Веднага след думите на Радев реагира украинското външно министерство, което извика посланика ни в Киев Костадин Коджабашев поради изявленията на президента на България и изиска Радев да поправя позицията си. В отговор президентът сподели: Няма никаква драма. Въпросът е безусловно явен. Анексацията на Крим е в нарушаване на интернационалното право, само че, както споделих нощес, има действителности в политиката и сега Крим е руски”.

Европейската позиция за Крим е доста ясна от 2014 година насам и от този момент е препотвърждавана и преповтаряхме безчет пъти. От позиция на Европейски Съюз и неговите 27 държави-членки Крим е украински. Крим съставлява украинска територия, която беше нелегално анексирана от Русия в нарушаване на интернационалното право, съобщи в петък представител на Европейска комисия.

Много изострен коментар направи външният министър на Украйна Дмитро Кулеба във връзка думите на Радев, че “няма драма”.

“Ще кажа на Румен Радев какво е драма: Ако Русия нападне България, завземе парче територия и убие хиляди хора. С безразсъдните си изявления той нанесе удар по другарските украинско-български връзки, изложи България на рецензия от Европейски Съюз и поддържа съветската пропаганда”, написа в Туитър Кулеба и даде ясно да се разбере, че за България ще има дълготрайни последици.

Реакция
От „ Дондуков “ дадоха отговор
Президентът желае разговор за Украйна

Държавният глава Румен Радев неведнъж е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушаване на интернационалното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички интернационалните организации, се показва в позиция на Президентството.

“От юридическа позиция Крим принадлежи на Украйна и страната ни е декларирала неведнъж поддръжката си за нейния суверенитет и териториална целокупност. Същевременно, както президентът Румен Радев акцентира в предизборния спор, “в момента” Крим се управлява от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път.

Неведнъж, както и на дебата, президентът е изразявал угриженост от това фактическо състояние, което води до напрежение в интернационалните връзки и изключително в Черноморския район, който има директно отношение към сигурността на България и нейните съюзници”, допълват от институцията на президента.

“Президентът неведнъж е споделял опасения от допустима ескалация на напрежение в района и по особено в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на съответни ограничения за подсилване на доверието и разговора, които да доведат до понижаване на борбата и основаване на предпоставки за намиране на спокойно решение на конфликта”, приключва позицията.

Според МвнР
Чавушоглу поздравил Радев


Мевлют Чавушоглу

Министърът на външните работи Светлан Стоев е провел в понеделник телефонен диалог с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу по самодейност на турската страна, оповестиха от МвнР. Това става дни след абсурда с гласуването на българските изселници в южната ни съседка.

Чавушоглу отправил поздравления към новоизбрания президент Румен Радев и изразил вяра за скорошно образуване на постоянно държавно управление у нас. Турската страна изрази убеденост за продължение на ползотворния и изчерпателен разговор с Република България на двустранно и многостранно равнище. Предложено бе двамата министри да проведат двустранни срещи на идните интернационалните конгреси на ниво министри на външните работи по линия на ОССЕ и НАТО.

Министър Стоев благодари и пое ангажимент да съобщи на новоизбрания президент отправените поздравления от турската страна. Той изрази убеденост, че двустранните връзки с Република Турция ще продължат да се развиват в обичайния дух на другарство, добросъседство и взаимно почитание.

От “Позитано” 20 сигнализират
Някой желае да провали договарянията за държавно управление


Според управлението на Българска социалистическа партия някой желае да провали договарянията за държавно управление. Това се споделя в известие до медиите, изпратено от пресцентъра на “Позитано” 20.

Оттам опровергават популяризираната информация, че по искане на 1/3 от членовете на Народно събрание на Българска социалистическа партия е свикано присъствено съвещание на Народно събрание на Българска социалистическа партия на 23.11.2021 година До този миг в отдел “Деловодство” на Народно събрание на Българска социалистическа партия не е импортирана подписка с 1/3 от членовете на Съвета, каквото е условието на чл.16 от Правилника за организацията и активността на Народно събрание, показват от аления пресцентър.

Следва конкретизиране, че на имейли на членове на Народно събрание е изпратен текст за привикване на съвещание с прибавен лист на 64 души без нито един автограф от тях. Така наречената подписка е без подписи.

Поради изложените аргументи на следващия ден няма да има съвещание на Националния съвет, безапелационни са от “Позитано” 20. За нас е явно, че се основава изкуствено напрежение, с цел да се блокират договарянията за сформиране на държавно управление.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР