Появи се нова версия на Linux дистрибуцията Slax. Тя е

...
Появи се нова версия на Linux дистрибуцията Slax. Тя е
Коментари Харесай

SLAX 9.2.1

Появи се нова версия на Linux дистрибуцията Slax. Тя е основана на Slackware, употребява KDE за графична среда, не се конфигурира и най-важното – събира се на притежател с величина 250MB. Едно от най-интересните неща е webconfig. Чрез него можете да запазите сесията с която работите на сървърите на Slax. След това при пускане Slax зарежда предходната непокътната сесия и работата ви стартира от там, където сте спрели предходният път.

Съществува опция дистрибуцията да се копира в оперативната памет (RAM) и да работи от там. Например в случай че системата е стартирана от компактдисково устройство, копирането на системата в оперативната памет дава опция компактдисковото устройство да се употребява за други цели – да вземем за пример да се направи списък на значими данни от твърдия диск.

Поради дребния си размер, дистрибуцията се събира на дребен компактдиск 8см. Стандартната редакция на дистрибуцията използва КДЕ за работна среда.

Тази дистрибуция употребява неповторима пакетна система – пакетите (т.нар. модули за Slax (на англ. Slax modules)) просто се записват на компактдиска или на флаш паметта с интерфейс USB заедно с останалата част от системата. Приготвят се от елементарни пакети за Slackware, посредством потребление на програмата tgz2mo. Името на файловете, в които се съхраняват имат уголемение „ mo “ (името им приключва на „.mo “).

Дистрибуцията се създава основно от един човек – Tomas Matejicek. За основаването ѝ се употребяват скриптовете Linux-Live, главният разработчик на които е също Tomas Matejicek.

В предишното тази дистрибуция се е казвала Slackware-Live. На базата на тази дистрибуция е почнала създаването на българската ГНУ/Линукс дистрибуция VS Live (и оттова е пристигнало и името ѝ – разработчикът ѝ е сменил „ Slackware “ с буквите си, и по този начин се е образувало името на новата дистрибуция).

Лиценз: Безплатен (GPL) .
#td_uid_41_5a38e20a8642a.td-doubleSlider-2.td-item1{background:url(https://www.kaldata.com/wp-content/uploads/2013/03/SLAX1-80x60.jpg) 0 0 no-repeat}#td_uid_41_5a38e20a8642a.td-doubleSlider-2.td-item2{background:url(https://www.kaldata.com/wp-content/uploads/2013/03/SLAX2-80x60.jpg) 0 0 no-repeat}Екрани1 от 2
Официална страница
Изтегли: SLAX 9.2.1 32-bit (218 MB)
Изтегли: SLAX 9.2.1 64-bit (208 MB)
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР