Появата на щама Омикрон няма да доведе до сериозни последици

...
Появата на щама Омикрон няма да доведе до сериозни последици
Коментари Харесай

ФТ: Омикрон няма да доведе до световна рецесия

Появата на варианта " Омикрон " няма да докара до съществени последствия за международната стопанска система, даже в случай че наличните ваксини се окажат по-малко ефикасни, в сравнение с против други разновидности на ковид. Това мнение показаха специалисти, интервюирани от в. " Financial Times ".

Събеседниците на изданието изясняват релативно оптимистичната си прогноза с триумфа в създаването на ваксини против COVID-19 и демонстрираната от стопанските системи на множеството страни дарба да се приспособяват към рестриктивните мерки на ковид. Според специалисти новата вълна на пандемията няма да способства за закъснение на инфлацията, само че може да принуди централните банки да отсрочат стягането на паричната политика. В същото време специалистите подчертаха продължаващото високо равнище на неустановеност по отношение на това каква опасност евентуално съставлява новият вариант.

Според Пол Донован, основен икономист в швейцарската капиталова компания UBS Global Wealth Management, новият вариант " надали ще промени международната икономическа обстановка на този стадий ". Той призна, че в редица страни промишленостите на пътническите въздушни транспорти и туризма могат да пострадат, само че те съставляват релативно дребен дял от международната икономическа активност.

Както означи старши икономистът на американската банка Goldman Sachs Дан Струвен, в случай че новият вариант се окаже по-заразителен от делта варианта, то през 2022 година може да се чака растежът на международната стопанска система да намалее от плануваните 4,6% до 4,2%, само че този спад ще бъде обезщетен от растежа през 2023 година Според прогнозите на банката най-тежките последствия са най-песимистичният сюжет, при който нов вид на вируса ще бъде по-малко предразположен на ваксини и ще може да провокира по-тежко протичане на болестта. В същото време анализаторът има и оптимистичен сюжет, предполагайки, че новият вариант ще бъде по-лесен за понасяне от делта и ще измести този вариант, трансформирайки се в новата преобладаваща вариация на ковид.

„ С всяка нова вълна икономическите вреди стават все по-малки “, споделя пред вестника Холгер Шмидинг, старши икономист в немската капиталова банка Berenberg. Той напомни, че първата вълна на пандемията докара до 15% понижение на икономическата интензивност в Еврозоната, до момента в който поради появяването на по-заразния вариант " Алфа " нейният Брутният вътрешен продукт падна единствено с 0,7%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР