Повреден язовир. Снимка: Скрийншот от видео Днес Украйна обвини руските сили,

...
Повреден язовир. Снимка: Скрийншот от видео
Днес Украйна обвини руските сили,
Коментари Харесай

Украйна обвинява Русия в разрушаване на язовир и предупреждава за наводнения

Повреден язовир. Снимка: Скрийншот от видео

Днес Украйна упрекна съветските сили , че са взривили съзнателно огромен язовир и водноелектрическа централа в следена от тях част на Южна Украйна . Украинските управляващи предизвестиха, че има риск от щедро наводняване , което може да докара до разселването на стотици хиляди хора и евакуацията на жителите наоколо до водния басейн.

Руската осведомителна организация „ ТАСС “ цитира думите на неидентифициран съветски държавен чиновник, съгласно който язовирът е „ рухнал “ заради щета . Украинските управляващи по-рано предизвестиха, че разрушаването на язовира може да отприщи изливането на 18 млн. куб. метра вода и да наводни Херсон и десетки други региони, където живеят стотици хиляди хора. Президентът на Украйна Володимир Зеленски свика изключително съвещание с цел да разиска хрумвания за справяне с рецесията .

Възможно е да бъде наранена и близката окупирана от Русия атомна електроцентрала в Запорожие . Международната асоциация за атомна сила разгласи в Twitter, че към този момент „ няма непосреден риск за нуклеарната сигурност в централата “.

Украинското министерство на вътрешните работи изясни в Telegram, че язовир „ Каховка “ е бил взривен , и прикани жителите на 10 села, ситуирани на десния бряг на реката, и на части от град Херсон да вземат със себе си нужните документи и домашните си любимци, да изключат електроуредите и да изоставен домовете си, като в същото време предизвести за допустима дезинформация . Междувременно в обществените мрежи се разпространиха фрагменти от камера , която наподобява като камера за наблюдаване на язовира, на които се вижда мълния, детонация и последвалото разкъсване на язовирната стена.

Началникът на Херсонската регионална военна администрация Олександър Прокудин съобщи във видеоклип, оповестен в Telegram малко преди 07:00 часа сутринта, че „ съветската войска е направила следващия терористичен акт “ , и предизвести, че водата ще доближи „ сериозни равнища “ до пет часа. Зеленски е предложил привикване на изключително съвещание на Съвета за сигурност и защита на страната след детонацията в язовира, удостовери в Twitter секретарят на съвета Олексий Данилов .

Украйна и Русия и преди са се упреквали взаимно , че нападат язовира , а през октомври предходната година украинският водач предвижда, че Русия ще унищожи язовира, с цел да провокира съзнателно наводняване . В продължение на месеци управляващите, специалистите и локалните поданици споделяха своята угриженост за рисковете , свързани с язовир „ Каховка “ . В средата на май, след проливни дъждове и щедро размразяване на снеговете, равнището на водата се повиши над естественото и наводни околните села. Сателитни фотоси демонстрираха, че водата минава през развалени шлюзове .

Украйна управлява пет от шестте язовира по поречието на река Днепър, която тече от северната й граница с Беларус до Черно море и е от решаващо значение за снабдяването на цялата страна с питейна вода и електрическа енергия. Язовир „ Каховка “ – най-отдалеченият язовир по течението на реката в Херсонска област, понастоящем се управлява от съветските сили.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР