Поводът за инициативата е предстоящото честване на 110 години от

...
Поводът за инициативата е предстоящото честване на 110 години от
Коментари Харесай

Предлагат квартал в Сливен да носи името „Трета българска армия“

Поводът за самодейността е идното честване на 110 години от образуването на Трета българска войска на 17 септември т. година Мястото е източно от паметника на 7 конен полк " Орлето " до квартал " Ст. Заимов ", на юг - бул. " Хаджи Димитър " и на север - бул. Бургаско шосе.

Районът, източно от паметника „ Орлето “ (бившите казарми на зенитния полк), е директно обвързван с бойната популярност на Сливен. Дарителските акции по отношение на отбелязването на 100 години от Първата международна война и възобновяване на паметника на Шести артилерийски полк дадоха нова вероятност за развиване на концепцията, се показва в предлагането на Общинската организация на СОСЗР до кмета Стефан Радев. Запасните и резервистите показват подготвеност да вземат участие в срещи и публично разискване за построяването на инфраструктурата на региона, с цел да защитят предложениетоq написа още Otbrana.com.

„ В Сливен беше Щабът на Трета войска. За мъжете, давали клетва под бойно знаме, тя си остава бойната войска на България. Изминава дългия и триумфален път от Лозенград, Люлебургас, Бунархисар, минава през Добрич, Силистра и Кубадин, Тутракан, наименуван „ Румънския Вердюн “, с цел да стигнем до Крайовската конвенция, според която Южна Добруджа се връща на България “, написа майор Манев. В годините Трета войска се развива непрестанно. Чувствително нараства бойната й мощност. Командният и персоналният й състав вземат участие във всички крупни оперативно – тактически учения, в които щабовете демонстрират висока сглобеност, щабна и тактическа просвета. Военнослужещите показват познания, на практика умения и привички за дейности в полева конюнктура. В сходство с признатата стратегия за метаморфоза на Българската войска на 31 декември 2006 година завърши съществуването на Трета войска, напомня ръководителят на Общинския съвет на СОСЗР. Тя, обаче, остава част от българската военна история, безценен спомен от неотдавнашното ни минало и заслужава уважението на сливенската общност.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР