Повод за нея стана предстоящо посещение на българска парламентарна делегация

...
Повод за нея стана предстоящо посещение на българска парламентарна делегация
Коментари Харесай

Посланикът на Украйна: Не сме забранили майчиния ви език

Повод за нея стана идно посещаване на българска парламентарна делегация в Украйна, на фона на абсурда с смяната в украински закон, с която се преструктурира просветителна система и се афишира украинският за главен език в учебните заведения. Това понижава разновидностите за уроци, преподавани на други езици.

Това провокира отрицателна реакция в България, а водачът на ПЕС Сергей Станишев съобщи, че налагането на украинския език с такива “силови” способи не е от изгода за който и да било.

Днес обаче дипломатът разясни, че в страната му се организира огромна просветителна и прозападно насочена промяна, в която засиленото проучване на украински език е главен акцент. Причината била, че се е оказало, че голяма част от подрастващите в малцинствените групи не владеят задоволително добре формалния държавен език.

"С това се получава, че ги изолираме от обществото, с което нарушаваме Конституцията. В българското учебно заведение в Украйна и в този момент се преподава на украински, а освен на български. Нищо не се закрива и нищо няма да се закрива. Децата от малцинствата ще имат опция да развиват своята езикова еднаквост ", изясни Балтажи.

Той посочи, че в българската гимназия в Украйна се преподава и на български, и на украински, като до 4-ти клас образованието е на български, украинският се учи като предмет, а по-късно нещата се обръщат.

"Тук е неразбирането, операциите и аз неслучайно приканих българските политици да се въздържат от такава политизация, от страсти ", акцентира дипломатът, представен от Българска телеграфна агенция.

Той заяви, че украинската страна кани българския министър на образованието да обсъдят тематиката на място.

Главчев пък сподели:

"За мен най-важно е, че няма да има никаква смяна, която да визира българското национално малцинство, каквито терзания има ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР