Повод било пристигането на новия политически съветник на US посолството

...
Повод било пристигането на новия политически съветник на US посолството
Коментари Харесай

Херо Мустафа покани депутати на закуска

Повод било идването на новия политически консултант на US посолството
В резиденцията са били представители на пет парламентарни партии. ИНТ и “Възраждане” не са участвали

От Възраждане ще желаят експулсиране на US дипломати

Херо Мустафа събра на работна закуска в резиденцията си депутати от пет парламентарни партии. Закуската стартира в 9 часа, а не нея участваха Калоян Икономов от Политическа партия, Даниел Митов от ГЕРБ, Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия, Станислав Атанасов от Движение за права и свободи и Атанас Славов от Демократична България. “Труд” научи, че предложения не са били отправени към две от парламентарните партии - Има Такъв Народ и “Възраждане” и по тази причина техни депутати не са били на работната закуска.

Съвпадението на деня и часа на въпросната закуска с началото на консултациите при президента Румен Радев за сформиране на държавно управление, предстоящо провокираха мнения измежду политици, политолози и общественици. В Народното събрание се заприказва за неофициални диалози за сформиране на евроатлантическо държавно управление. От опозицията припомниха и паниките на вицепремиера Асен Василев, който в четвъртък вечерта в изявление разгласи, че непознати посолства “подшушвали” да се направи евроатлантическа коалиция. “Вчера дори имаше и изказване на Държавния департамент в тази посока”, добави вицепремиерът.

Споменатото изказване гласи следното: “съставянето на държавно управление явно е вътрешнополитически въпрос, само че ние постоянно сме за диалога”. То бе направено пред БНР от представителя на Държавния департамент Нед Прайс. Той уточни, че “през идващите месеци България ще би трябвало да продължи да се оправя с редица провокации, които стават все по-големи поради войната на Русия в Украйна”.

Пред “Труд” участници в работната закуска в резиденцията на посланика на Съединени американски щати обявиха, че политически тематики не са обсъждани. Даниел Митов и Кристиян Вигенин обясниха, че мотив за поканата е изпращането на досегашния политически консултант на посолството Марк Норбърг и посрещането на новия - Арън Коуп.

“Съставянето на кабинет е отговорност на партийните водачи и то не може да бъде обсъждано в непознати посолства”, това разгласи в публикувана до медиите позиция заместник-председателя на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин. Той акцентира, че на срещата са участвали отговарящите за външната политика на парламентарно показаните партии.

“Видях, че по медиите е тръгнала “новина”, гарнирана с огромна доза фантазия”, разяснява във фейсбук изказванията, че в US посолството е редено евроатлантическо държавно управление Даниел Митов.

“Като директен участник в мероприятието, което беше всъщност рутинно и протоколно, държа да направя следните разяснения:

1. Закуската бе във връзка приключването на мандата на съветника по политически въпроси на посолството и идването на новия консултант. Благодарихме за положителното съдействие, пожелахме триумф и на двамата.

2. Всички спекулации във връзка редене на някакво държавно управление не дават отговор на истината и са надалеч от духа и дневния ред на една сходна среща”, написа Митов във фейсбук.

3. Личното ми мнение е, че това е следващата брутална, безпардонна интервенция във вътрешните работи на България от страна на посолството на Съединени американски щати. Ние, от “Възраждане”, ще желаеме експулсиране на непознати дипломати от американското посолство. Те по принцип редят кабинетите в България. Сега просто ги хванаха.

Различна бе позицията на водача на Възраждане” Костадин Костадинов. Пред “Труд” той съобщи следното: “Личното ми мнение е, че това е следващата брутална, безпардонна интервенция във вътрешните работи на България от страна на посолството на Съединени американски щати. Ние, от “Възраждане”, ще желаеме експулсиране на непознати дипломати от американското посолство. Те по принцип редят кабинетите в България. Сега просто ги хванаха.”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР