Повишеното телесно тегло и затлъстяването са хронични състояния, свързани с

...
Повишеното телесно тегло и затлъстяването са хронични състояния, свързани с
Коментари Харесай

Специалистите от ВМА: Затлъстяването и обезитета са отговорни за 30-53% от новодиагностицираните случаи на диабет

Повишеното телесно тегло и затлъстяването са хронични положения, свързани с струпване на ексцесивно количество мастна тъкан в разнообразни елементи на тялото - подкожно, в коремната празнина, към вътрешните органи. Това струпване има негативен резултат върху здравето и е обвързвано освен с разнообразни здравословни проблеми, само че и с понижена дълготрайност и качество на живота.

Ежегодно означаваме Международния ден за битка със затлъстяването, като главната му цел е да подтиква хората да поддържат здравословно тегло, както и да се постави завършек на рецесията със затлъстяването в международен мащаб, декларират от Военномедицинска академия (ВМА).

Специалистите от Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната от ВМА са основатели на редица профилактичните акции за предварителна защита и ранна диагностика на ендокринни болести.

За оценка на затлъстяването най-често се употребява показателят на телесната маса (ИТМ), изчислен въз основа на тежестта и височината на индивида. Смята се, че при ИТМ над 25 приказваме за свръхтегло, а при ИТМ над 30 - за затлъстяване (обезитет), разяснява подп. доцент Цветелина Тотомирова, шеф на Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната.

През последните години се открива трайна наклонност за повишаване на честотата на случаите с нараснало телесно тегло и обезитет:

- честотата на затлъстяването се е утроила в международен мащаб от 1975 година до момента, а на обезитета се е удвоила от 1980 година до днес;

- през 2020 година 2.6 милиарда възрастни са с нараснало телесно тегло и затлъстяване или над 38% от международното население;

- Световната Федерация по Обезитет планува, че до 2030 година една на всеки 5 дами и един на всеки 7 мъже ще бъде с обезитет;

- през идващите 12 години 51% от международното население или над 4 милиарда ще бъдат диагностицирани със затлъстяване или обезитет.

Притеснителна теденция се отбелязва и при измененията в телесното тегло на децата, акцентира още експертът и поддържа думите си със статистически данни:

- 39 милиона деца под 5 години са с нараснало телесно тегло;

- чака се честотата на затлъстяването при деца да се удвои и към 2035 година 208 милиона момчета и 175 девойки момичета да бъдат с нараснало телесно тегло.

Медицинските последици на затлъстяването и обезитета са извънредно значими: обезитетът виновен за 30-53% от новодиагностицираните случаи на захарен диабет. Медицинските разноски при пациенти с обезитет са 30-40% по-високи спрямо хората с обикновено телесно тегло, акцентира доцент Тотомирова.

Откриване на отклоненията в телесното тегло и своевременното им следене и лекуване посредством смяна в метода на живот и диетичния режим има значимо значение за предварителна защита на затрудненията и дълготрайните последици, припомнят още от ВМА.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР