Повишеното кръвно налягане през 30-те години от живота на човек

...
Повишеното кръвно налягане през 30-те години от живота на човек
Коментари Харесай

Високото кръвно в млада възраст е свързано с повишен риск за мозъчното здраве в бъдеще

Повишеното кръвно налягане през 30-те години от живота на човек е обвързвано с влошено мозъчно здраве на възраст към 75 години, изключително при мъжете, откри изследване на експерти от Калифорнийския университет, Дейвис, представено от „ МедикълЕкспрес ”.

В проучването, чиито резултати бяха оповестени от изданието на Американската здравна асоциация JAMA Network Open, се съпоставят изображения от ядрено-магнитен резонанс на мозъците на възрастни хора, които са страдали от високо кръвно налягане, когато са били на сред 30 година и 40 година с образна диагностика на пенсионери, които не са страдали от хипертония на млади години.

Авторите на проучването откриват, че в групата с високо кръвно налягане се следи доста по-малко мозъчен размер и влошено качество на бялото мозъчно вещество, които се свързва с деменция.

Проучването демонстрира също, че негативните промени в някои елементи на мозъка като понижен размер на сивото вещество и на фронталния кортекс, са по-силно изразени при мъжете. Според специалистите разликите в провалите върху мозъка евентуално са свързани със защитните функционалности на естрогена преди настъпването на менопауза при дамите, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Възможностите за лекуване на деменция са извънредно лимитирани, по тази причина идентифицирането на рисковете и на защитните фактори в течение на целия живот е от основно значение за ограничение на бремето на болестта ”, сподели ръководителят на проучването Кристен Джордж, помощник във факултета по науки за публичното здраве в Калифорнийския университет, Дейвис.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР