Повишението до 1200 лв. е по-голямо от първоначално обсъжданите 1040

...
Повишението до 1200 лв. е по-голямо от първоначално обсъжданите 1040
Коментари Харесай

Таванът на пенсиите остава, но ще нарасне до 1200 лв.

Повишението до 1200 лева е по-голямо от в началото обсъжданите 1040 лева (40% от междинния приход за страната)

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Излишъкът в бюджета доближава близо 2.7 милиарда лева към септември

Разходите за вложения доближават едвам една трета от плануваните за годината
30 сеп 2018
Страшна ли е инфлацията

Петрол, храни и растящи приходи теглят цените нагоре до равнища от 3-4% годишно. Рискът е най-много от несъответстваща политическа реакция
28 сеп 2018
Министър Петков чака 5.7% растеж на пенсиите следващата година

Увеличението е поради по-високите инфлация и заплати в страната
18 сеп 2018
Средният приход на човек пораства с 8.7% към юни

Разходите за храна, комунални услуги и превоз се усилват
15 авг 2018 Таванът на към този момент отпуснатите пенсии няма да отпада, само че ще бъде повишен от сегашните 910 лева на 1200 лева Това стана ясно след среща на представители на държавното управление и на синдикалните организации в четвъртък. Общо 41 хиляди души ще усетят нарастването от 1 юли 2019 година, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, представен от " Дневник ". Отделно от това от 1 януари 2019 година би трябвало да отпадне и таванът на новоотпуснатите пенсии.

Темата е завършена

От думите на финансовия министър Владислав Горанов излиза наяве, че смята тематиката за отпадането на тавана на пенсиите за завършена. Според него " нарастването ще реши 90% от проблемите, само че няма да допусне рисково високи пенсии, които не са заработени ".

Повишението е по-голямо от в началото обсъжданото - 1040 лева, или 40% от междинния приход за страната. Успоредно с това по-рано този месец общественият министър Бисер Петков съобщи, че по-високата инфлация тази година и растежът на заплатите водят и до по-голяма индексация на пенсиите от 1 юли 2019 година Засега упованията са нарастването да е 5.7% при 3.8% юли тази година. Тази индексация се дефинира по така наречен швейцарско предписание, при изчисляването на което се употребяват 50% от повишаването на междинния застрахователен приход и 50% от смяната на показателя на потребителските цени през миналата календарна година.

Бюджетните заплати

На срещата в четвъртък държавното управление и синдикатите са разискали и плануваното нарастване от 10% на заплатите в бюджетния бранш следващата година. От думите на Димитров излиза наяве, че покачването няма да е равно за всички - една част би трябвало да компенсира инфлацията (която към август е 3.5% на годишна база), а друга част ще зависи от самостоятелния принос на всеки чиновник. Така чиновниците в някои организации ще получат по-ниско от междинното покачване, а други - по-високо.

Няма обаче елементи по какъв метод ще се прави оценка този принос и по какъв начин ще се пресмята нарастването на възнагражденията по отношение на него. Димитров твърди, че Министерският съвет ще създаде работна група за оценка на всички работещи на прехрана от бюджета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР