Повишаването на цените на зехтина е довело до повишаване на

...
Повишаването на цените на зехтина е довело до повишаване на
Коментари Харесай

Характерните ястия в държави от ЕС стават все по-скъпи: Bloomberg

Повишаването на цените на зехтина е довело до повишение на цените на присъщите ястия в Италия и Испания, макар цялостното понижаване на инфлацията, заяви тази седмица организация Блумбърг.

Според месечните показатели за пица и паеля, които демонстрират какъв брой харчат италианските и испанските семейства за приготвянето на тези ястия, разноските за съставки за пица " Маргарита " са се нараснали с 8,2 % на годишна база през септември, до момента в който разноските за подготвяне на паеля са скочили с 20,6 % по отношение на година по-рано.

Макар че общата инфлация и в двете страни е много под тези равнища - 5,6 % в Италия и 3,3 % в Испания, цената на основна съставна част се усилва. В Италия зехтинът е поскъпнал с 43% през предишния месец по отношение на година по-рано, а в Испания цената му е скочила още повече - с 67% на годишна база, макар че страната е най-големият производител и експортьор на този главен артикул в света.

Миналия месец международните цени на маслиновото масло доближиха рекордно високи стойности, като надвишиха 8900 $ за звук и се удвоиха по отношение на предходната година заради извънредно сухото време в Средиземноморието, където се създават две трети от международното произвеждане на маслиново масло.

Сушата вреди на реколтата, както и води до разпространяване на вредители и заболявания. В отчета си от септември Министерството на земеделието на Съединени американски щати (USDA) ревизира прогнозата си за международното произвеждане на зехтин през 2022-23 година до 2,5 млн. тона, което е с една четвърт по-малко както от миналата година, по този начин и от петгодишната междинна стойност.

Миналата седмица Европейската комисия също предизвести, че цените на маслиновото масло евентуално ще останат високи за още един сезон.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР