Повишаването на цената на електрическата енергия и природния газ, както

...
Повишаването на цената на електрическата енергия и природния газ, както
Коментари Харесай

Милка Христова: Повишаването на цената на електрическата енергия и природния газ тежко удари транспорта

Повишаването на цената на електрическата сила и природния газ, както и ковид-кризата, тежко удари столичния градски превоз. Това сподели заместник-председателят на групата на " Българска социалистическа партия за България " в СОС Милка Христова в изявление за БСТВ.

Тя заяви, че пътникопотокът и приходите на тези сдружения са намалели с над 40%. „ Затова настояваме да има обезщетения от страната и за столичния градски превоз. През тази и предходната година бюджетът на Столична беше обновен и се заделиха в допълнение към 40 млн. лв., с които се субсидираха тези загуби, само че това не е достатъчно”, изясни тя.

Според Христова би трябвало да се търсят и други опция, с цел да се понижат загубите и да се усъвършенства финансовото положение на тези сдружения. " Не е загадка, че структурата на градския превоз е раздута, че Центърът за градска подвижност дублира функционалности, хора и длъжности на останалите три общински транспортни оператора – метрото, електро и автотранспорта. Има и доста подписани неизгодни контракти, приключване на средства, недобра организация на автобусните линии, липса на навеси по спирките, огромни шпации сред курсовете, контролът по редовността на пасажерите също не е добър ", съобщи заместник-председателят на СОС.

" Столична община и управлението й, в лицето на ГЕРБ, се пробват да решат казуса по един неприемлив метод – посредством приходите от паркиране в " синя " и " зелена " зона. Преди 10 години приходите от тази активност бяха към 7 млн. лв.. В момента те са към 50 млн. лв.. В Закона за придвижване по пътищата е планувано, че таксите от паркиране би трябвало да се употребяват за построяването на тротоари и паркинги. В София това не се случва. Тези средства отиват в голямата черна дупка, наречена градски превоз и най-много в ЦГМ. Тротоарите са разрушени, улиците са цялостни с паркирани коли, паркинги няма и казусът става все по-тежък ", разяснява Христова.

По думите й за решаването на този проблем трябват сложни решения. " Едно от тях е ускорено създаване на паркинги. Най-важното е градският превоз да бъде постоянен, комфортен, на ниска цена и наличен, с цел да бъде опция на напредването с персонални МПС. За страдание тези качества към момента не са присъщи за него и до момента в който това е по този начин броят на персоналните коли ще се усилва, тротоарите ще са разрушени и целия град ще се трансформира в една голяма синьо-зелена зона за паркиране ", сподели тя.

Тя беше безапелационна, че групата общински съветници от Българска социалистическа партия няма да позволен да се усили цената на билета за градския превоз. " Ако цената на парното на софиянци зависи от КЕВР, то цената на билета е в компетенциите и пълномощията на Столичния общински съвет. Ние ще създадем всичко допустимо тази цена да не бъде увеличена. Тя е задоволително висока. Ще настояваме за ускорено въвеждане на „ тикет” системата и за въвеждането на билет за един час, който ще даде опция на хората да се прекачват на няколко типа превоз в границите на този час ", съобщи Милка Христова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР