Повишаването на основната лихва на ЕЦБ ще доведе до поскъпване

...
Повишаването на основната лихва на ЕЦБ ще доведе до поскъпване
Коментари Харесай

Владимир Сиркаров: Кредитите поскъпват след ръста на основната лихва на ЕЦБ

Повишаването на главната рента на ЕЦБ ще докара до повишаване на заемите у нас. Това съобщи пред Епицентър.БГ икономистът Владимир Сиркаров като посочи, че повишаването на заемите към този момент е почнало.

„ Малко или доста ние привнасяме паричната политика на ЕЦБ, тъй като сме в паричен съвет към еврото, разяснява той. Положителното сега е, че българската банкова система е сносно капитализирана и мощно ликвидна, което създада причина този развой по повишение на лихвите да премине по-плавно “, разяснява икономистът.

 

„ На базата на сериозните спестявания в стопанската система в левове може да считаме, че заемите в левове ще нарастнат по-малко в съпоставяне със заемите в евро и долари. В Западната Европа и Съединени американски щати лихвите по заемите много се покачиха, до момента в който тук този развой е много по-плавен “, съобщи Сиркаров.

Повишаването на главната рента на ЕЦБ беше подхванато за ограничение на инфлацията.

 

„ Подобна политика ще докара до закъснение на икономическия напредък у нас, само че и до намаление на инфлационните равнища в някакъв времеви интервал. Най-вероятно растежът на инфлацията у нас ще продължи в идващите месеци, само че в края на годината с сходна политика на ЕЦБ чакаме леко изкривяване на възходящата наклонност на повишаване на цените в Европа и у нас. Подобна политика ще докара и до понижаване на икономическия напредък “, разяснява Сиркаров.

По-рано през днешния ден стана ясно, че ЕЦБ подвигна главната си рента с 0,75 процентни пункта до 1,25 на 100. Финансовата институция увеличи доста прогнозата си за инфлацията в еврозоната до 8,1 % за 2022 година.

 

Владимир Сиркаров предвижда, че ЕЦБ още веднъж ще увеличи главния си лихвен % до 1,75 -2 %. Той позволи, че главната рента, избрана от Федералния запас, ще се увеличи до 3,5-4 %.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР