Повишаването на минималната заплата и поскъпването на суровините и на

...
Повишаването на минималната заплата и поскъпването на суровините и на
Коментари Харесай

Вдигат цените заради минималната заплата

Повишаването на минималната заплата и повишаването на суровините и на енергийните артикули ще доведат до повишаване на цените през 2022 година, предвижда бизнесът. Заради нарастването на минималната заплата ще се наложи повдигане на цените на предлаганите от компанията артикули и услуги. Така са дали отговор 46% от компаниите, взели участие в годишната анкета на Българската стопанска камара (БСК), извършена измежду членовете на организацията.

В договарянията за сформиране на кабинет четирите партии от ръководещата обединението се схванаха минималната заплата на 2022 година да бъде не по-малка от 700 лева, при 650 лева сега.

24 на 100 от компаниите са показали, че поради новата минимална заплата ще се наложи да усилят възнагражденията на всички в предприятието, което ще докара до нужда от съкращения.

19% от интервюираните за декларирали, че ще покачат заплатите единствено не тези, които получават под 700 лева Само 12% нямат проблем с повдигането на минималната заплата.


По-скъп ток и първични материали подвигат и цените

Мярката за поддръжка на бизнеса и опазване на заетостта 60/40 би трябвало да се промени, обявиха от БСК. Служебното държавно управление промени мярката, тъй че цялостния размер на помощта получават компании със спад на оборота над 40%. Помощ би трябвало да се дава при спад на оборота с 25-30%, обявиха от БСК.

Фирмите към момента са внимателни и не са възобновили капиталовата си политика, демонстрира още анкетата на БСК. Повечето компании през 2021 година не са трансформирали капиталовите си планове по отношение на предходната година, когато стартира коронавирус рецесията.

Високите цени на тока са сериозен проблем пред бизнеса. 62% от интервюираните са показали, че поради повишаването на тока се е наложило да усилят цените на предлаганите от тях артикули и услуги. В 41% от компаниите се е наложило до лимитират разноските, което включва задържане или понижаване на разноските за заплати. 8% от фирмите даже се е наложило краткотрайно да прекратят активността си.

За 2022 година 89% от компаниите чакат повишаване на суровините. Покачване на енергийните цени предвиждат 88% от интервюираните. 76% чакат повишаване на цената на труда, а съгласно 56% заемите може да нарастнат.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:









Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР