Повишаването на лихвения процент на Румъния с 25 базисни пункта

...
Повишаването на лихвения процент на Румъния с 25 базисни пункта
Коментари Харесай

Пътят на Централна Европа към по-ниска инфлация е осеян с опасности

Повишаването на лихвения % на Румъния с 25 базисни пункта във вторник може да алармира за завършек на нападателната 18-месечна акция на стягане на паричната политика в Централна Европа, само че непрекъснато затегнатите локални пазари на труда и други спънки към момента покриват пътя към по-ниска инфлация, написа " Ройтерс ".

Сравнително скромният ход консолидира икономистите, че районът, който бе в челните редици на световната вълна от стягане на политиката за прекъсване на скок на цените, който се случва един път на потомство, обръща страницата на повишението на лихвите.

Румънската централна банка сподели, че по-бавният стопански напредък и по-евтината сила ще оказват помощ за понижаване на инфлацията до едноцифрено равнище тази година от над 16% в този момент, по-рано от плануваното.

От юни 2021 година Полша и Чехия покачиха лихвените проценти с близо 700 базисни пункта всяка, до момента в който централната банка на Унгария увеличи с над 1200 базисни пункта, с цел да дефинира най-високата референтна стойност за разноските по заеми в Европейския съюз.

Консенсусната прогноза на икономистите, интервюирани от " Ройтерс " сред средата на декември и началото на януари, планува, че няма да има повече покачвания на лихвите в Полша, Румъния, Чехия или Унгария.

" Смятаме, че цикълът в района е завършил ", споделиха икономисти от ING. " Така че главният въпрос е по кое време инфлацията в района ще спадне задоволително, че централните банки да имат предпочитание да стартират да възстановяват паричните условия. "

Управителите на чешките и полските банки не са затръшнали изцяло вратата за нови нараствания на лихвените проценти и някои външни вложители залагат на още по-строги ограничения в Румъния, чиято централна банка, евентуално имайки поради злощастния образец на Унгария предходната година, не е декларирала дали покачванията на лихвите са завършили.

Но тези отзиви са малцинство. Инфлационната изненада от предишния месец в Полша, най-голямата стопанска система в района, даже накара анализатора на Societe Generale Марек Дримал да анулира апела си за повече покачвания на лихвените проценти през първото тримесечие и вместо това да понижи с 50 базисни точки през октомври.

Икономистите виждат най-вече благоприятни условия за възможни съкращения в Унгария и Чехия, като последната е отбелязала съвсем 10% спад на действителните заплати въз основа на последните данни. Кроната доближи 12-годишен връх тази седмица, засенчвайки другите в района.

Инфлацията към момента се чака да нарасне при започване на 2023 година в някои централноевропейски страни, въз основа на прогнози на централната банка, преди да се върне на едноцифрена територия до края на годината. Силният главен напън значи, че към момента е на път да надвиши доста своите цели.

Някои икономисти обаче означават, че неотдавнашните спадове в разноските за сила, главен мотор на миналогодишните скокове на цените в разчитащата на импорт Централна Европа, може да нарисуват по-благоприятна картина на главната инфлация в бъдеще.

" Разказът към енергийната рецесия в Европа се промени изцяло през последните седмици, защото по-високите от естествените зимни температури понижиха търсенето на отопление и натиснаха цените на газа внезапно надолу ", сподели Лиъм Пийч от Capital Economics.

" Това ще помогне за възстановяване на външните позиции и понижаване на инфлационния напън в Централна и Източна Европа. "
 Румъния безшумно догонва по-богатите съседи, подкрепена от парите на Европейски Съюз
Румъния безшумно догонва по-богатите съседи, подкрепена от парите на Европейски Съюз

Румъния - от дълго време една от най-бедните страни в Европа - става втората по величина стопанска система в Източна Европа след Полша

Въпреки това процесът на понижаване на инфлация ще бъде изпълнен с опасности, в това число допустимо превръщане в края на годината на спада на действителните заплати, плитка криза, която оставя някои от най-напрегнатите пазари на труда в Европейски Съюз относително невредими и инфлационните упования, които се утвърждават над задачите на централната банка.

" Оставаме внимателни по отношение на връщането на позитивен растеж на действителните заплати към края на 2023 година ", сподели икономистът от HSBC Агата Урбанска-Гинер за Полша, акцентирайки рисковете от възходяща инфлация от мощния растеж на заплатите.

Въпреки че гуверньорът Адам Глапински сподели предходната седмица, че централната банка може да намали лихвите в края на тази година, множеството икономисти, интервюирани от " Ройтерс ", не виждат място за облекчение, като се чака Полша да има един от най-високите равнища на инфлация в нововъзникващите пазари в края на 2023 година съгласно Capital Economics.

Активността на преоценките при започване на годината ще бъде различен сериозен фактор, определящ скоростта към по-ниска инфлацията, сподели Унгарската централна банка предишния месец, откакто откри, че мощните скокове на цените в района са помогнали на фирмите освен да запазят, само че и внезапно да усилят своята доходност макар огромния растеж на разноските.

" Картината е изцяло друга (от това, което очаквахме). Въпреки че вносът на сила и суровините станаха по-скъпи, брутният действен приход даже се усили в няколко бранша ", сподели шефът на банката Андрас Балатони.

Централната банка на Полша също означи този риск в своя отчет за инфлацията през ноември, заявявайки, че чистите финансови резултати на фирмите са достигнали рекордно високи стойности в номинално изражение през второто тримесечие, защото растежът на приходите изпреварва цената на продадените артикули.

Трио определящо лихвите на среща на чешката централна банка през декември също споделиха, че доста повишаване на цените през януари би оправдало нарастване на лихвите, макар че икономистите от Komercni Banka споделят, че намаляващото търсене може да затрудни фирмите да покачат цените още повече.

Тъй като централните банки навлизат по-дълбоко в терен, посипан с такива капани, рискът от неверна политика може да нарасне.

" Дали централните банки ще работят прекомерно бързо, с цел да облекчат политиката, ще зависи значително от здравето на вътрешното търсене и пазарите на труда ", сподели Пийч от Capital Economics.

" Като се има поради пристрастието към компромиса растеж-инфлация в централната банка на Полша, считаме, че рискът от прибързано облекчение на политиката е максимален там. "

Той обаче добави, че ниският, само че " подценен риск " от по-бързо понижаване на инфлацията може да отвори вратата за по-рязко понижаване на лихвите в района, в сравнение с пазарите чакат сега.
 52% скок на цените на храните за година
52% скок на цените на храните за година

Индексът на тържищните цени отбелязва следващ рекорд
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР