Повишаване на данъка за старите автомобили с до 78%. Това

...
Повишаване на данъка за старите автомобили с до 78%. Това
Коментари Харесай

Близо 80% скок на данъците за стари автомобили предвижда нов проектозакон

Повишаване на налога за старите коли с до 78%. Това планува план на нов Закон за поощряване на електрическата подвижност, квалифициран от Министерство на нововъведенията и растежа, оповестяват от Българска национална телевизия. Най-голямо нарастване се предлага за най-старите дизелови коли. Целта е хората да се откажат да карат такива. Как одобряват предлагането в Югозападна България, където автокъщи има доста, а популацията е с най- ниската заплата в страната?

Дупница е градът с най-вече автокъщи в Югозападна България. Многото продажби и огромните облаги обаче са единствено спомен. Днес купувачите са малко. Светослав Николов, който е търговец на коли, споделя, че бизнесът не върви добре, а вероятно повишаване на налога за по-старите коли би довел до сериозен спад на продажбите.

" Ще прогони клиентите. Смятам, че не би трябвало да е по този начин. Няма доста интерес, не е като преди години както е било тук, в Дупница, по-слаб интерес е. Оня ден пристигна 1 човек, сподели, че е с ТЕЛК и гледа кубатура, гледа какъв брой коня е колата и се интересува, с цел да знае. Той се тормози, като няма пари, несъмнено взима минимална пенсия и го е боязън да купи по-нова кола ", сподели Светослав Соколов – търговец на използвани коли.

И в Благоевград картината не е по-различна. Според Владимир Янчовски, който е притежател на автокъща, няма причина за повишение на налозите за старите коли и не би подтикнало хората да стартират да си купуват електрически, по-нови или въобще да се откажат да употребяват автомобил.

" Вдигането на налози в една страна е симптом на уязвимост и отпадналост да се оправиш с политиките, които си запланувал. По принцип това ще бъде следващото събиране на пари, което ще потъне в бездънна каца. 01,06 Хората в България нямат пари и по тази причина карат по-стари коли. Всеки желае да кара по-нов автомобил, само че просто се простираш по отношение на чергата си. Покупателната дарба на хората е доста ниска и затова новите коли са доста дребен дял от това, което се купува действително на пазара ", разяснява Владимир Янчовски – притежател на автокъща.

На това мнение са и доста от жителите на Югозападна България, където заплатите са измежду най-ниските в страната. Според доста от тях данъкът би трябвало да се дефинира от положението на автомобила.

Среден клас, с допустимо по-малък разход на гориво и относително положително положение – това са най-търсените коли на пазара сега.

" Специално за нашия град се търсят коли сред 5000 и 10 000 лева Това ще рече, че коли над 20 години, което хем е морално остаряла, хем не е сигурна на пътя, хем не може да ти прави работата, за която я взимаш тази кола. Но хората са притиснати по простата причина, че нямат средства. От 2-3 години ние сме се ориентирали най-вече към гръцкия пазар, вкарваме коли, които се търсят сега в Гърция, тъй като там сме доста по-актуални, в сравнение с тук ", сподели Владимир Янчовски – притежател на автокъща.

Коли от автокъщите в Дупница и Благоевград купуват и доста македонци. За това от Кочани е пристигнал и Горан Стоянови. Оттук той си потегля с 13-годишен автомобил, за който е платил 3000 евро.

" Купиш си колата, регистрираш я и караш, няма налог като в България на края на годината ", разяснява той.

В случая обаче Горан възнамерява да продаде колата, която е закупил преди малко в родината си за към 5000 евро и да има дребна облага.

" Тук са без мито и аз си заплащам мито на границата и е по-евтино ".

След като стане ясно ще има ли нарастване на налозите за по-старите коли и с какъв брой, търговците ще преценят какви промоции биха създали, тъй че да не намалеят фрапантно продажбите. Няма да има обаче огромен спад в цените, тъй като и сега облагата им е минимална. Определят автомобила като нужда и по тази причина са сигурни, че каквито и ограничения да се одобряват, хората няма да се откажат да купуват коли.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР