Поведението на потребителите в дигитална среда значително се промени от

...
Поведението на потребителите в дигитална среда значително се промени от
Коментари Харесай

Застраховки от разстояние: успешният пример от БОРИКА и ДЗИ

Поведението на потребителите в цифрова среда доста се промени от началото на пандемията в резултат на Covid-19. На фона на това, разнообразни бизнеси възприеха онлайн модела за продажби и обслужване, в това число застрахователния бранш, който изгради  цифрови платформи и системи, с цел да бъде до своите клиенти.

За провокациите и изгодите от дигитализацията на застрахователните процеси беседваме с Коста Чолаков - ръководител на Управителния съвет и Главен изпълнителен шеф на ДЗИ и Мирослав Вичев – Главен изпълнителен шеф на БОРИКА АД.



Електронната идентификация е ключът към предлагането на услуги от разстояние. Как се възприема и ползва тя в застрахователния бранш?

Мирослав Вичев:  Компаниите от финансовия бранш са първите, които осъзнаха нуждата от напълно отдалечено привличане и гъвкави решения за взаимоотношение с клиентите си онлайн. В това отношение ДЗИ са иноватори в бранша и се радваме, че имаме опция да осъществяваме дружно тази услуга.

От какъв брой време си партнирате с БОРИКА?

Коста Чолаков:   Работата с БОРИКА АД започва през лятото на 2021 година, откакто те бяха определени от за сътрудник по огромен план, обвързван с дигитализиране на процесите в нашата компания. През месец декември предходната година публично представихме нов напълно за закупуване на застраховки и .

Какво е за вас партньорството с ДЗИ?

Мирослав Вичев: Съвместната ни работа всекидневно потвърждава, че даването на електронни услуги напълно онлайн е допустимо от една страна, и че това се възприема позитивно от клиентите – въпреки това. Заедно с ДЗИ постановяваме нов сполучлив модел на обслужване в застрахователния бранш. От него произлиза и друга обща задача, по която работим – да осведомяваме и образоваме потребителите за удобството и сигурността на тези решения. 

Разкажете ни с какво услугата уеб идентификация е скъпа за застрахователния бранш и в частност за ДЗИ?

Мирослав Вичев:  Съществуват разнообразни решения за отдалечена идентификация и уеб идентификацията през браузер на компютър или мобилен телефон, е едно от тях. За нашия пазар тя е без аналог, предлага се само от БОРИКА. Удобството за фирмите при този развой е, че крайните консуматори, на които оферират съответната онлайн услуга, не би трябвало да употребяват приложение или спомагателни съставни елементи. Необходими са им единствено интернет връзка и камера на определеното устройство. Другият основен съставен елемент е сигурността, която ние подсигуряваме, като прилагаме най-високите интернационалните условия и стандарти.

Какви задания целяхте да решите с внедряването на тази услуга?

Коста Чолаков:  Нашата най-важна задача бе да предложим закупуването на онлайн застраховки на нашите крайни клиенти, като се съобразим с условията на законодателството. Може би знаете, че Кодексът за застраховането има доста прецизни условия за сключването на един осигурителен контракт. Освен за Гражданска отговорност, за всички други бизнес линии, той може да бъде подписан, или по класическия способ с така наречен влажен автограф на хартия, или с Квалифициран електронен автограф (КЕП). Затова ние търсихме работещо решение, като с цел да има еднократен КЕП клиентът би трябвало да извърши така наречен електронна идентификация. Ето за какво се спряхме на тази услуга, като по този метод можем да предложим закономерен развой за подписване на застраховки от край до край.

Какви бяха претекстовете Ви да изберете решението на БОРИКА?

Коста Чолаков:  Мотивите са, както споделих, на първо място, да имаме закономерен развой. А за какво БОРИКА? Защото това е сериозна институция, ползваща се с положително име. Целият банков бранш работи с този снабдител, а и те имаха капацитет да развият услуга и по линия на застраховането. Реализирахме доста положително партньорство, защото получихме услуга, напълно приспособена към застрахователния развой и това ни даде огромна еластичност.

Какви провокации срещахте при внедряването на услугата?

Коста Чолаков:   Както при всеки един нов план, срещнахме голям брой провокации. Внедряването на самата идентификация и Квалифицирания електронен автограф в комплицирания развой по подписване на застраховки, допуска доста положително изложение на процеса, както и отличното свързване с редица системи. Това пък от своя страна допуска работа с доста разнообразни екипи – тези, които дават отговор за браншовата система, както и тези които имат ангажимент към новата ни цифрова платформа. Координацията в работата с сътрудниците ни от БОРИКА също беше от значително значение. Управлението на този план и съдействието сред доста екипи, и то разнородни, беше едно съществено, само че сполучливо предизвикателство.

А БОРИКА какви провокации срещна?

Мирослав Вичев:  Несъмнено сработването на екипите, в които вземат участие специалисти от разнообразни дивизии и равнища, е една от дилемите в сходен огромен план. От друга страна интеграцията на системите изисква това да се случва при най-високи равнища на сигурност и даването на характерни достъпи. Но сякаш най-голямото предизвикателство за нашия екип, започвайки работа с даден бранш, е да изследва и проучва в елементи самите бизнес процеси, с цел да може да предложи най-адекватните и работещи цифрови решения за него.

Какви са съответните изгоди за бизнеса Ви като резултат от внедряване на услугата?

Коста Чолаков:  Основните изгоди и прерогативи са за потребителите – в този момент те имат опция да сключат да вземем за пример, застраховка „ Имущество “, чрез цифров развой без да се постанова да посещават офис, нито да разпечатват документи. Благодарение на тази технология, процесът е напълно онлайн от край до край и изцяло закономерен.

Как клиентите одобряват тази новаторска услуга?

Коста Чолаков:  Клиентите одобряват доста добре предлаганата услуга, защото това им дава улеснение. Пестенето на време и от изключителна значимост за ангажираните консуматори, които не разполагат с опция да посещават офис и да подписват застраховки по обичайния развой. Те могат от комфорта на дома си, или друго място, да сключат определената от тях застраховка. Клиентите, които ценят времето си дават доста висока оценка на услугата. Партньори от професионалните среди също споделиха, че това е единственият същински, съгласуван със закона, развой по подписване на застраховки, макар сложността на законодателството.

Освен финансовия бранш, кои други браншове демонстрират интерес към услугата електронна идентификация?

Мирослав Вичев:  Както загатнах, цифровите услуги занапред ще заемат все по-сериозно място в обслужването на клиенти, без значение от сектора и мащаба на организацията. Различните браншове са на друг стадий във внедряването на е-услуги, само че умерено мога да кажа, че следим засилен интерес от Държавната и общинска администрация, „ Човешки запаси “, секторите „ Здравеопазване “, „ Образование “ и „ Недвижими парцели “.

Схема на процеса



Примерен развой по уеб идентификация през мобилно устройство:

Примерен развой по уеб идентификация през личен компютър:
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР