Поведението на кометата 29P/Schwassmann-Wachmann е изключително странно – няма друг

...
Поведението на кометата 29P/Schwassmann-Wachmann е изключително странно – няма друг
Коментари Харесай

Един от най-странните обекти в Слънчевата система избухна отново

Поведението на кометата 29P/Schwassmann-Wachmann е извънредно необичайно – няма различен галактически обект, прочут на човечеството, който да се държи като нея. Последните месеци тя даже надскочи своите лични стандарти по чудноватост. Въпреки че е класифицирана като комета, 29P избухва от време на време по незнайни за нас аргументи (освен всичко останало те нямат нищо общо и с аргументите, следени при общоприетите комети).

През септември тази година бяха регистрирани най-големите поредици от експлоадирания при 29P/Schwassmann-Wachmann за последните 40 години. А в този момент „ кометата “ избухна още един път.

Когато откриват 29P за първи път, астрономите остават с усещането, че това е една най-обикновена комета, която се отличава само по своята съвсем кръгова орбита, както и по обстоятелството, че е задоволително огромна, че да бъде забелязана от по-дълго разстояние.

Принципно не нетипично за една комета да избухва, само че в тази ситуация това нормално се дължи на прекомерно дългото излагане на Слънцето. Кометата 73P/Schwassmann-Wachmann, открита от същите астрономи, които се натъкват и на 29P, е типична краткотрайна комета, която приближава Слънцето на всеки 5 години и вследствие на това засиява блестящо (нейният лед се разтопява и отнася със себе си и прахта ѝ). По време на скорошните си визити тя даже се разпадна на голям брой дребни късчета.

29P обаче не се приближава повече от орбитата на Юпитер. Съответно не би следвало да се затопли дотам, че нейният лед да се разтопи. Въпреки това тя избухва към този момент най-малко няколко пъти – нормално към 7 в границите на година, само че съгласно други (по-скорошни изследвания) даже по-често. По време на най-големия гърмеж тя усилва яркостта си 100-кратно. Йо, спътникът на Юпитер, е по-вулканичен, само че най-малко там знаем на какво се дължи сходно държание.

На 25 август тази година 29P избухна относително съществено, месец по-късно бе регистриран супер гърмеж, а четири седмици по-късно (по неизвестно какви причини) кометата още веднъж избухна. В момента тя се намира в съзвездието Колар, което прави наблюдението ѝ от Земята (и по-специално – от Северното полукълбо) много елементарно.

Как астрономите си изясняват държанието на 29P? Според тях това е ледена топка, необятна близо 60 км, на която (по някаква причина) е цялостно с голям брой ледени вулкани, захранвани от азот и въглероден оксид. По-високата бляскавост пък е в резултат на появяването на огромни несиметрични аберации – те пораждат, когато материалът, който газовете изнасят от повърхността, има доста по-голяма отразителна повърхнина.

Въпреки че множеството комети са към 1/10 от нейния диаметър (и надлежно една хилядна от размера ѝ), не е ясно за какво 29P показва толкоз комплицирано държание, което е нетипично за останалите обекти от този вид. Мегакометата C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) има два пъти по-голям диаметър от 29P и все пак при нея не са регистрирани сходни детонации.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР