Повечето от нас разбират рисковете, които крие преследването на твърде

...
Повечето от нас разбират рисковете, които крие преследването на твърде
Коментари Харесай

Повече цели - по-малко резултати...

Повечето от нас схващат рисковете, които крие преследването на прекалено много цели по едно и също време. Този метод основава обстановка, в която е малко евентуално да реализираме важен прогрес даже по една от тези цели. Основният въпрос в тази ситуация е по какъв начин да определим най-важната цел, върху която да се съсредоточим? Ето четири тактики, които ще ви оказват помощ да разберете коя цел би трябвало да бъде ваш приоритет и по какъв начин да увеличите оптимално възможностите си да я постигнете:

Целта ви би трябвало да дава отговор на цялостната стратегическа визия на вашата компания

Ако сте чиновник (на каквото и да е било ниво), то първата стъпка при слагане на цел е да поискате мнението на вашия началник за нея – „ Коя съгласно вас е най-важната цел, върху която да се концентрирам тази година? “ Най-малкото, по този метод вие си гарантирате, че ще работите по нещо, което е значимо за него, спечелвайки в процеса почитание и политически капитал в границите на офиса. Освен това, в случай че шефът ви е добре осведомен с цялостните интервенции на компанията, той може да ви насочи към действия, които са от стратегическо значение за компанията като цяло и които могат привлекат вниманието на по-висшестоящите мениджъри върху вас. От друга страна, в случай че сте управител в компанията, насочете вниманието си върху дълготрайната тактика на компанията, от която да изведете краткосрочни цели. Например, в случай че компанията цели 10-процентов растеж на продажбите в бранш „ потребителски артикули “ през идващите 3 години, то задачата ви за тази година би трябвало да бъде ориентирана точно в подобряването на вероятностите в този бранш – повече диалози с крайни клиенти и дистрибутори, повече разноски за маркетинг и повече промоции.

Създайте „ график за осъществяване на задачата “

Ако би трябвало да избирате сред няколко „ еднообразно положителни “ способи за осъществяване на вашата цел, идната стъпка е да ги поставите нещата в последователен ред. Помислете за от какво имате потребност в дълготраен план(да кажем сред 3 и 5 години), с цел да постигнете задачата си, и разпределете всичко това в разнообразни категории – умения, знания, контакти, средства и тн. Аз да вземем за пример взех решение през 2013 година, че желая да стартира стратегия за онлайн лекции. Целта ми през тази година обаче не бе да основа първия си курс – в случай че беше такава, то аз щях да основа един незавършен и не изключително добър артикул.  Още тогава аз знаех, че в случай че желая да се оправя с тази задача първо би трябвало:

Да схвана по какъв начин се прави и сервира подобен курс

Да изградя публика, която се интересува от това, което имам да кажа

Да разпознавам тематики, които аудиторията прави оценка като значими

Да направя експериментален курс

Да пусна курса на пазара и да стартира да го популяризира

Всички тези действия бяха разпределени в календар, като всяка от тях имаше краен период за осъществяване, нормално в границите на няколко месеца. Целият развой ми лиши три годни, само че следването на тези стъпки ми даде нужните знания и умения, с цел да не ми се постанова на по-късен стадий да поправям редица неточности, които бих направил, в случай че нямах нужната подготовка. Много основатели на онлайн курсове да вземем за пример оферират извънредно качествени артикули, само че не съумяват да печелят пари от тях, тъй като тематиките, по които приказват, не притеглят задоволително огромна публика. Тези основатели би трябвало да се върнат на в началните етапи на обмисляне и да се концентрират върху построяването на действителна публика, до момента в който в това време всички курсове, които са подготвили, събират прахуляк.

Идентифицирайте основна цел

В доста случаи човек може да дефинира една цел, която, ако бъде реализирана, прави всички останали задания по-лесни за осъществяване. Например, писането на материали за високо уважавани издания може да има няколко резултата за един публицист –  растеж на продажбите на неговите книги и повече предложения за участия в презентации и лекции. От тук и логиката, че писането на колонка в влиятелно издание може да бъде по-добра първична цел от това просто да си кажете, че желаете да давате повече лекции. Иначе казано, една цел може да отвори няколко порти едновременно.

Дайте си къс интервал от време, в който да се фокусирате върху една цел

Едно от най-големите провокации, пред които се изправят моите клиенти, е терзанието, че те не влагат задоволително старания или пък че не правят верните неща. Те гледат своите по-успешни сътрудници и се чудят къде бъркат. Ако тази наклонност за самосъжаление не бъде адресирана в точния момент, тя може да бъде извънредно деструктивна. За това е добре да култивирате т. нар „ целеустремено късогледство “, или другояче казано да принудите себе си да се фокусирате върху една цел за къс интервал от време (препоръчвам интервалът да бъде от към 6 месеца).

В актуалния корпоративен свят човек постоянно е под напън да прави повече неща и да ги прави по-бързо. Когато обаче вършиме стъпка обратно, с цел да преоцените задачите си и да определите най-важните си цели сега, вие може да постигнете забележим и измерим напредък, който да подхрани дълготрайните ви упоритости.

 ..........................

Дори Кларк , създател на „ Entrepreneurial You, Reinventing You, and Stand Out “, за HarvardBusinessReview
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР