Повечето основни хранителни алергии се развиват през детството, но алергията

...
Повечето основни хранителни алергии се развиват през детството, но алергията
Коментари Харесай

Първа помощ при алергия към миди

Повечето съществени хранителни алергии се развиват през детството, само че алергията към миди прави изключение. Тя може да се появи когато и да е през живота на индивида и дружно с алергията към риба е измежду най-често срещаните реакции към храна измежду възрастните.

Съществуват 2 типа мида, ракообразни и мекотели. Към ракообразните, с които би трябвало да се внимава, спадат:

- скариди;

- раци;

- омари

Мекотелите включват:

- миди;

- стриди;

- калмари;

- сепии;

- октопод;

- охлюви.

Повечето хора, които демонстрират алергии към един тип черупчести, имат същите признаци и при консумация на другия тип. Самата алергична реакция към черупчести е друга от всички други, от време на време се появяват дълго откакто човек е консумирал алергена. Алергичните реакции към ракообразните стават по-тежки с всяка експозиция.

По създание алергиите към миди са отговор на имунната система към протеин, който се намира в мускулите на черупчестите, прочут като тропомиозин. Антителата провокират освобождението на химикали като хистамини, с цел да нападат тропомиозина. Освобождаването на хистамина води до признаци, които могат да бъдат от леки до животозастрашаващи. Алергиите към черупчестите стигат до тежки.

 първа помощ при алергия към миди Снимка: Yordanka Kovacheva

Те се познават по: изтръпването на устата, коремните болки, гаденето, повръщането, затрудненото дишане, подуването на лицето, устните, езика, пръстите на ръцете, замаяност, световъртеж и пристъп.

Най-тежката симптоматика е животозастрашаващо положение, наречено анафилаксия.

Лечение на алергията към миди сега няма. Първата помощ за изумен от тази алергия е да има на разположение епинефрин за приложение. При лека реакция като обрив и сърбеж се предлага антихистамин.

Смърт в резултат на алергична реакция към миди са редки, само че въпреки всичко заемат едно от челните места на животозастрашаващите положения при питателните алергии.

Повечето хора си задават въпроса дали имат алергия към миди, преди да стартират до употребяват такава храна. Това може елементарно да се ревизира с тест. Убожда се кожата на предмишницата и се вкарва дребна доза от алергена. Ако се появи малко сърбящо леке в идващите няколко минути, алергията е налична. Тестът е единственият сигурен метод да се откри възможна алергия.

Тези, които са алергични и знаят това, би трябвало да носят със себе си химикалка с епинефрин, а децата е добре да имат здравна гривна или колие с информация за тази алергия.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР